– De har kniven på strupen, og det er bevegelse i Det konservative partiet nå. Det begynner å hjelpe for May nå, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.
Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. (Foto: Harald Henden/VG/NTB Scanpix)

For dette kan være gjennombruddet Theresa May har ventet på. Brexitforkjemperen og den konservative partifellen Jacob Rees-Mogg leder European Research Group (ERG) – en gruppe på 60–70 konservative parlamentsmedlemmer som konsekvent har stemt mot Mays to tidligere forsøk på å få flertall for sin brexitavtale i parlamentet.

ERG er den toneangivende og best organiserte opposisjonen mot May i Det konservative partiet, særlig på brexit. Nå sier altså lederen Rees-Mogg at han motvillig vil støtte Mays brexitavtale, når den legges frem for avstemning i parlamentet – for tredje gang.

– Jeg har alltid ment at «no deal» er bedre enn fru Mays avtale. Men fru Mays avtale er bedre enn å ikke gå ut i det hele tatt, sier Rees-Mogg på sin egen podkast The Moggcast.

Rees-Mogg sier det nå synes helt uaktuelt for May å gå for en «no deal», og at det derfor er disse to alternativene som gjenstår. Han sier videre at det viktigste nå er å få Storbritannia «juridisk ut av EU», fordi det gjenoppretter britenes uavhengighet.

May synes dermed å lykkes med å presse sine egne partifeller, med avlysning av brexit som riset bak speilet. Får May flertall går britene ut av EU den 22. mai, altså før valget til Europaparlamentet, og med en avtale.

Meget høyt spill

Det er uansett fortsatt helt usikkert hvor mange fra ERG som vil stemme med Rees-Mogg og for May, og om dette vil være nok til å sikre May flertall. Men May har dårlig tid, avstemningen må finne sted senest på fredag.

May har også drevet intense forhandlinger med den nordirske unionistpartiet DUP, som sitter på vippen, for å få dem med på laget. Dette har imidlertid vist seg meget vanskelig på grunn av spørsmålet om irskegrensen.

Britiske medier melder tirsdag at DUP foretrekker en lang utsettelse av brexit, fremfor Mays avtale.

– DUP henger igjen, sier Mustad.

Samtidig lever fortsatt ryktene om at May vil trekke seg som statsminister i beste velgående, i bytte mot at Det konservative partiet stiller seg bak brexitavtalen.

– Theresa May spiller et meget høyt spill her nå. Det kan slå begge veier, og det kan koste henne sin egen posisjon, sier Mustad.

May skal møte alle de konservative parlamentsmedlemmene onsdag ettermiddag, og det kan komme avklaringer om hennes egen posisjon på dette møtet.

En ny måling tirsdag ettermiddag viser at kun syv prosent av britene mener myndighetene har håndtert brexitprosessen på en bra måte. Bortimot seks millioner briter har nå skrevet under på at krav om at brexit avlyses, og at det utlyses en ny folkeavstemning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du noen gang fått ødelagt en pengeseddel? Eieren av disse sedlene var både uheldig og heldig
01:12
Publisert: