Statsminister Theresa May har ikke fått gjennomslag for sin brexitplan. Veien videre for brexit er nå helt i det blå.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.
Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. (Foto: Henden, Harald/VG/NTB Scanpix)

– Dette er begynnelsen på enda mer kaos, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

Er meget bekymret

I Farsund er Jon Ola Ystgaard urolig over det politiske kaoset i London. Han er daglig leder i Chassix Norway, som leverer understell i aluminium til Jaguar, Land Rover og Range Rover.

Jon Ola Ystgaard, daglig leder i Chassix Norway i Farsund.
Jon Ola Ystgaard, daglig leder i Chassix Norway i Farsund. (Foto: BRKLYN)

– Storbritannia er meget viktig for oss, og et marked som vokser. Vi er meget bekymret, sier Ystgaard.

Han sier han forsøker å følge med på den politiske utviklingen med brexit etter beste evne, og at brexit også er et samtaletema blant de 250 ansatte ved fabrikken på Sørlandet.

Ystgaard sier han vil være forsiktig med politiske utspill, men han legger ikke skjul på at det beste for Chassix hadde vært og brexit ble avblåst og at alt kunne fortsette som nå. Når det nå går mot en brexit håper han bare at dette skjer så skånsomt som mulig.

– Vi ønsker oss en brexit på en kontrollert måte, som sikrer oss markedsadgang. Vi eksporterer alt vi produserer, så vi er ikke glade i handelsbarrierer, sier Ystgaard.

Chassix kjøper noen maskiner og reservedeler fra Storbritannia, men Ystgaard sier han er langt mer bekymret for salgssiden enn innkjøpssiden.

Ystgaard forteller at det nå går mye tid til å sette seg inn i nye tollrutiner for de mange ulike brexitscenarioene, og han påpeker at det er godt å få hjelp fra NHO til dette.

– Det er en uoversiktlig sak, og det er mye å sette seg inn i. Det er heller ikke lang tid igjen, sier Ystgaard.

Har May noe i ermet?

Spørsmålet de fleste stiller seg etter Theresa Mays nederlag tirsdag kveld er: Har hun en plan B?

Mustad peker ut mulige alternativer på kort sikt, der det første er det mest sannsynlige:

  • Theresa May har tre dager på seg å presentere et nytt forslag til parlamentet, en plan B. Sannsynligvis setter hun seg på første fly til Brussel onsdag i håp om at EU kan gi henne noe hun kan selge inn til parlamentet.

– Sannsynligvis vil parlamentet se det an og gi henne disse tre dagene, og at det blir en endelig avstemning på fredag, sier Mustad.

  • Theresa May trekker seg.

– May trekker seg ikke så lenge det ikke finnes en klar arvtager, og ingen vil steppe inn i hennes sted i dette kaoset, sier Mustad.

  • Theresa May utlyser en ny folkeavstemning. Selv om hun gjentatte ganger har understreket at det ikke vil skje.

– Dette er en mulighet for May å komme seg ut av en vanskelig og helt fastlåst situasjon, sier Mustad.

Men Mustad tror det uansett blir vanskelig for May å overleve som statsminister på sikt, fordi mistilliten mot henne i eget parti er så stor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne omstridte typen kan ha sørget for at brexit avlyses. I tillegg får han kjeft for et klistremerke på bilen han kjører
02:53
Publisert: