EU skal imidlertid være positiv til å forhandle om en tullunionavtale mellom Storbritannia og EU. Ifølge tjenestemenn skal EU-president Donald Tusk ha sagt i et møte med Theresa May i Brussel torsdag at forslagene fra Labour-leder Jeremy Corbyn «kan være en lovende vei ut av utmeldingen».

Corbyn skrev i et brev i forkant av Mays møte om Labours krav for å støtte brexitavtalen. Opposisjonslederens hovedkrav til utmeldingsavtalen er at Storbritannia må gå inn for en tollunion med EU.

Avvist

May har gjentatte ganger sagt at en tollunion vil hindre Storbritannia i å inngå sine egne handelsavtaler, noe Statsministerens kontor gjentok torsdag.

– Vi ønsker opposisjonslederens engasjement velkommen, og det er viktig at vi fortsetter å holde diskusjoner for å finne ut hvordan vi skal levere brexit, sier en talsperson ved kontoret, og legger til at de ser på Corbyns forslag «med interesse».

– Statsministeren fortsetter å tro på at en uavhengig handelspolitikk er en av de viktigste fordelene med brexit, sier talspersonen.

Vil ha avtale

I brevet til Corbyn står det blant annet følgende:

– Vi mener en tollunion er nødvendig for å sikre den friksjonsfrie handelen våre bedrifter, ansatte og forbrukere trenger, og en tollunion er den eneste realistiske løsningen for å sikre at det ikke oppstår noen hard grense mellom Nord-Irland og Irland.

I brevet krever Corbyn også «nær tilknytning» til EUs indre marked.

Torsdag var May i Brussel for å gjenoppta forhandlingene om brexit. Den britiske regjeringen har kjørt seg fast etter at Underhuset i januar stemte ned utmeldingsavtalen May forhandlet fram med EU i fjor. EU sa torsdag nei til nye endringer i avtalen.

Fredag reiser May til Dublin for å ha samtaler med sin irske kollega Leo Varadkar. Status for grensen mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet og republikken i sør er det vanskeligste spørsmålet i forbindelse med britenes planlagte utmeldelse fra EU.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.