Over en halv million briter krasjet torsdag parlamentets nettsider med oppfordring om å trekke tilbake utmeldingssøknaden til EU. Parlamentets nettsider knelte rett og slett da hundretusener briter tok til tastaturet etter at statsminister Theresa May sent onsdag måtte be EU om 90 dagers utsettelse på utmeldingen fra EU.

Det britiske parlamentet har egne nettsider som fungerer som en slags moderne underskriftslister. Hvis det kommer inn minst 100.000 henvendelser, eller «underskrifter», skal saken automatisk vurderes for debatt i parlamentet.

Per torsdag morgen var det ifølge avisen The Independent kommet inn over 550.000 «underskrifter» om å trekke tilbake artikkel 50, altså utmeldingssøknaden fra EU, før nettsidene kollapset.

Nettsidene kom opp igjen torsdag formiddag, og klokken 14 norsk tid hadde nesten 868.000 skrevet under.

Torsdag ettermiddag, rett etter at EU-toppmøtet startet, krasjet nettsiden igjen, etter at over 995.000 hadde skrevet under. Her kan du følge utviklingen live.

Til sammenligning kom det i november inn 370.000 «underskrifter» med krav om «hard brexit», altså at Storbritannia går ut av EU den 29. mars uten en avtale.

EU gir kortere frist

Statsminister May reiser til Brussel og EU-toppmøtet torsdag ettermiddag, for blant annet å diskutere søknaden om 90-dagers utsettelse til 30. juni.

Men i EU begynner nå brexit å tære alvorlig på tålmodigheten for de europeiske lederne. Bare noen timer før EU-toppmøtet begynner melder The Guardian at EU vil si avslå søknaden, men tilby en utsettelse kun til 22. mai.

Det betyr at betyr i så fall at britene er ute akkurat tidsnok før valgene til Europaparlamentet, noe som alt kompliserer brexit-prosessen.

EU har også kommet med krav om at May må komme med en konkret og realistisk plan, hvis en utsettelse skal innvilges.

Det holder at bare ett av de 27 gjenværende EU-landene legger ned veto mot utsettelse, så ryker Storbritannia ut den 29. mars uten en avtale. For slik det nå ser ut vil ikke May heller denne gangen klare å få flertall i parlamentet for den avtalen som er fremforhandlet mellom Storbritannia og EU.

EU-toppmøtet torsdag og fredag blir gjerne omtalt som siste sjanse til å unngå en hard brexit. Men sjeføkonom Holger Schmieding i tyske Berenberg Bank i London tror beslutningen kan bli skjøvet til et ekstraordninært toppmøte neste uke.

– Hvis britene ikke klargjør sine intensjoner innen slutten av neste uke, tror vi fortsatt at EU til store klager vil innvilge en utsettelse på brexit på et ekstraordinært spesialtoppmøte med kun den hensikt i slutten av neste uke.

Men Schmieding mener det fortsatt kan være mulig å få brexit-avtalen gjennom i parlamentet i London neste uke, hvis May nå på toppmøtet lykkes med å få EU med på den såkalte «Strasbourg-erklæringen» som innebærer at EU ikke vil bruke irskegrensen til tvinge britene til å være med i EUs indre marked på ubegrenset tid.

For ytterligere å komplisere prosessen har opposisjonslederen Jeremy Corbyn fra Labour også reist til Brussel torsdag. Der skal han under EU-toppmøtet holde parallelle møter med europeiske ledere om brexit.

EU-toppmøtet starter torsdag klokken 15 norsk tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN skulle lage en hyggelig sak om eldre som gjør karriere sent i livet. Plutselig merket vi at noe var galt
– Så ble han lagt på en båre i sykebilen, og forsvant.
08:26
Publisert: