Etter denne ukens siste runde med brexitforhandlinger, har EU nok en gang avvist britenes forslag.

Brexitsjef Michel Barnier uttalte allerede for en måned siden at forslaget inneholdt lite nytt sammenlignet med det EU avviste for ett år siden, skriver Bloomberg.

Avisen skriver at avvisningen er et massivt steg tilbake for statsminister May, da forslaget er hennes beste mulighet til å oppnå et kompromiss hun kan selge inn til et delt parti og parlament på hjemmebane.

«Magisk tenkning»

Britenes forslag til en «fasilitert tollordning» går ut på at britiske myndigheter samler inn britisk eller EU-toll på varer avhengig av om de er ment for britisk eller europeisk marked. Storbritannia vil dermed ikke være i en tollunion med EU, men operere «som i et kombinert tollområde», ifølge regjeringen.

Med denne løsningen står britene også fritt til å inngå handelsavtaler med øvrige land. Det praktiske rundt planen virker uforløst, og Barnier er hverken sikker på om det er lovlig for EU å gi et ikke-EU-medlem slikt ansvar, hvordan myndighetene skal kunne verifisere hvor varene skal eller hvilke ekstra kostnader den nye ordningen vil påføre EU-medlemmene.

EU ser ikke dette som særlig annerledes fra forslaget for ett år siden, som en EU-representant da avviste som «magisk tenkning.» Etter torsdagens møte mellom Barnier og britenes brexitminister Dominic Raab, blir den to ukers forhandlingspausen dermed lite lystbetont for May sin regjering.

Trøbbel på flere fronter

BBC melder at både EU og Storbritannia mener de skal kunne ha en avtale klar innen oktober, men begge parter gjør fremdeles forberedelser i tilfelle forhandlingene skulle ende uten en avtale.

Tolløsningen blir kalt «Chequers-strategien» etter landstedet til May hvor planen ble lagt, og førte til avgangen til utenriksministeren Boris Johnson og brexit-ministeren David Davis allerede før forslaget ble publisert, skriver Sky News.

Bloomberg skriver også at det ikke bare er rundt toll-spørsmålet forhandlingene har gått i stå. Britenes ønske om å forbli i det indre markedet for varer, men ikke tjenester, samt det irske grensespørsmålet, står også uløst.

Britene har lenge insistert på at en hard grense må unngås mellom Nord-Irland og Irland, som vil bli Storbritannias landgrense med EU-blokken.

Det siste offisielle brexit-ærendet før May tar ferie er fredagens møte med Østerrikes kansler og Tsjekkias statsminister, hvor hun vil søke støtte for forslagene sine. Raab og Barnier møtes igjen i august for å gjenoppta forhandlinger frem til oktober, når fristen for en avtale er satt.(Vilkår)

Får superkrefter med Ismannens pusteteknikk
Slik forbereder Wim «The Iceman» Hof seg på kulde
01:56
Publisert: