– Jeg mener vi ikke skal ha en utsettelse, og vi skal ikke ha en ny folkeavstemning, sa Theresa May under et fabrikkbesøk i Stoke-on-Trent mandag.

May avviser dermed den utstrakte hånden fra Brussel, med tilbud om å utsette utmeldelsen noen uker. May sier hun er bestemt på at Storbritannia går ut av EU den 29. mars som planlagt, «deal or no-deal».

I både Det konservative partiet og Labour er det sterke krefter som er imot brexit, og som ønsker en ny folkeavstemning. Spesielt siden meningsmålinger nå viser et flertall for å bli i EU. Men May avviser blankt dette kravet og fremholder at hennes oppgave er å levere brexit i henhold til folkeavstemningen i 2016.

Men May holder også muligheten åpen for at det ikke blir noen brexit i det hele tatt, eller at brexit blir utsatt, hvis ikke parlamentet klarer å bli enig om en avtale.

Tirsdag er «make or break»

Tirsdag faller avgjørelsen for om May får parlamentet til å vedta hennes fremforhandlede brexitavtale med EU. Alt tyder på at parlamentet sier nei, ikke minst fordi hennes eget konservative parti er dypt splittet. Opposisjonen med Labour i spissen vil også stemme imot, og krever også nyvalg.

May sier nå at sjansen er større for at Storbritannia blir i EU, altså at brexit blir avlyst, enn en «no deal», med mindre parlamentet vedtar hennes brexit-avtale tirsdag.

Nær alle er enige om at en «no deal» er ille, katastrofalt ifølge næringslivet, men politikerne har ikke klart å komme frem til et forslag som kan samle flertall i parlamentet.

– Ingen har kommet med en alternativ brexitavtale, sa May i Stoke mandag.

På pressekonferansen etter fabrikkbesøket fikk May spørsmål om hun virkelig tror hun klarer å overbevise nok parlamentarikere til å få flertall ved avstemningen tirsdag. En meget presset May unnvek spørsmåle, og oppfordret parlamentarikerne å støtte forslaget «for landets skyld».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator mener alle bør spare: Her er hennes fire spareråd
01:55
Publisert: