Regjeringen til Theresa May jobber med planer for å utsette tidsskjemaet for forhandlingene om brexit, noe som kan bety en overgangsfase frem til 2022, skriver Bloomberg.

Flere medlemmer av det britiske kabinettet har i den siste uken kranglet om brexit, og lekkasjer fra et lukket kabinettmøte gjorde at statsminister Theresa May kom med en reprimande tirsdag.

Blant annet kom det en lekkasje om at finansminister Philip Hammond ser på ansatte i offentlig sektor som overbetalte. Det er Hammonds forslag som nå skal ha fått gjennomslag i regjeringen.

Det har vært mye uenighet blant De konservative etter nyvalget som May etterlyste. Det endte med at partiet mistet sin majoritet, mens planen var å bli styrket før brexit-forhandlingene.

Sikrer landingen

Bloomberg skriver at viktige deler av kabinettet som Hammond og brexit-minister David Davis har overbevist May om at britene trenger pusterom for å sikre en myk landing når de bryter ut av EU, skriver Bloomberg.

Kilden som opplyser Bloomberg om saken er anonym, ettersom planen ikke er offentlig.

Nyheten vil glede britiske bedrifter som ønsker at May skal gjøre det enklere for dem når britene ikke lenger kan nyte av handelsgodene EU-medlemskap fører med seg. Bedriftene vil unngå en klippekant, skriver Bloomberg.

Ifølge Bloomberg kan fri flyt av EU-borgere i Storbritannia finne sted i overgangsfasen, også etter at brexit skal bli gjennomført i 2019.

Fire år med overgang

Det britiske kabinettet er åpent for å tillate fire år med fri flyt av britiske borgere som en del av en overgangsfase, skriver Bloomberg.

Samtidig er det ikke klart hvor lenge en slik fase vil vare og hva slags form den vil ha. Flere av de tidligere skeptiske medlemmene av kabinettet, er nå langt mer positive. Blant dem er handelsminister Liam Fox, som er kjent for å være EU-skeptiker.

Fox kan ikke gjennomføre avtaler med land utenfor EU før etter brexit, men han skal være åpen for å vente til etter en overgangsperiode så lenge en slik periode hjelper selskaper i Storbritannia og deres status.

En økonom i Morgan Chase, Malcolm Barr, forteller til Bloomberg at det er sannsynlig at brexit vil bli utsatt til etter 2019 med minst seks til ni måneder.

I mai sa EUs sjefforhandler Michel Barnier at en overgangsperiode kan være aktuelt med en for å fase ut noen institusjoner, og i tillegg gjøre klart for det nye forholdet mellom unionen og britene.

– Men den ekte overgangsperioden er nå, sa han da til Reuters. Videre ba han næringslivsaktører om å gjøre seg klar til mars 2019. (Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: