– Theresa Mays går mot et sviende nederlag. Dette er begynnelsen på enda mer kaos, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.
Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. (Foto: Henden, Harald/VG/NTB Scanpix)

Han sier ingenting tyder på at May får flertall for sin fremforhandlede brexitplan med EU i parlamentet.

De siste dagenes desperate forsøk på å overtalelse egne partifeller om å støtte planen – «for landets skyld» – har ikke hjulpet, og ifølge Financial Times ligger det an til at statsministerens plan blir nedstemt med over 200 stemmer.

Avstemningen i parlamentet skulle egentlig funnet sted før jul, men ble utsatt fordi May innså at hun ville tape. Lite er endret siden da, og den endelige avstemningen finner sted en gang etter klokken 20 tirsdag kveld, norsk tid.

Har May noe i ermet?

Spørsmålet de fleste stiller seg nå er hva som nå skjer etter Mays nederlag i kveld. Har hun en plan B?

Mustad peker ut fire mulige alternativer på kort sikt, der det første er det mest sannsynlige:

  • Theresa May har tre dager på seg å presentere et nytt forslag til parlamentet, en plan B. Sannsynligvis setter hun seg på første fly til Brussel onsdag i håp om at EU kan gi henne noe hun kan selge inn til parlamentet.

– Sannsynligvis vil parlamentet se det an og gi henne disse tre dagene, og at det blir en endelig avstemning på fredag, sier Mustad.

  • Theresa May trekker seg.

– May trekker seg ikke så lenge det ikke finnes en klar arvtager, og ingen vil steppe inn i hennes sted i dette kaoset, sier Mustad.

  • Labour-leder Jeremy Corbyn fremmer mistillillitsforslag.

– Labour og det skotske nasjonalistpartiet vil neppe gjøre dette nå, rett og slett fordi de på meningsmålingene ikke ligger an til å vinne et nyvalg, sier Mustad.

  • Theresa May utlyser en ny folkeavstemning. Selv om hun gjentatte ganger har understreket at det ikke vil skje.

– Dette er en mulighet for May å komme seg ut av en vanskelig og helt fastlåst situasjon, sier Mustad.

Men Mustad tror det uansett blir vanskelig for May å overleve som statsminister på sikt. I hvert fall hvis kveldens nederlag i parlamentet blir så stort som det ser ut nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne omstridte typen kan ha sørget for at brexit avlyses. I tillegg får han kjeft for et klistremerke på bilen han kjører
02:53
Publisert: