Professor Steve Coulter ved London School of Economics and Political Science (LSE) sier han ble overrasket og en smule imponert da statsminister Theresa May og Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker tidlig fredag morgen kalte inn til pressekonferanse i Brussel.

Der kunngjorde de at det er enighet om en rapport som skal danne grunnlag for en endelig brexit-avtale.

– At de ble enige etter bare fem-seks måneder er godt gjort. Utgangspunktet var vanskelig og det gikk veldig trått i begynnelsen, sier Coulter.

Professor Steve Coulter ved LSE.
Professor Steve Coulter ved LSE. (Foto: LSE)

– Dette er et gjennombrudd, og en seier for fornuften, sier Øivind Bratberg, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Oslo.

Glede i markedene

Nyheten fra Brussel ble tatt imot med unison lettelse og glede i markedene fredag. Pundet styrket seg til det høyeste nivået på et halvår mot euro, britiske statsobligasjoner styrket seg og børsene over hele Europa steg.

– Dette er veldig bra for markedene, noe dagens reaksjoner også viser, sier Coulter ved LSE.

Han sier usikkerheten, og ikke minst faren for at britene og EU ikke skulle bli enige, lenge har tynget finansmarkedene. Det har også rammet selskapenes investeringer, som han mener er satt på vent i påvente av en avtale.

Storbritannia er blant Norges aller viktigste handelspartnere, og i NHO var også lettelsen stor fredag.

– Dette er gode nyheter for norske bedrifter, sier NHOs viseadministrerende direktør Ole Erik Almlid til NTB.

Han trekker frem behovet for forutsigbarhet, og at spillereglene ikke endres etter at britene går ut av EU i 2019.

Stor jobb gjenstår

Men EU og Storbritannia er foreløpig bare enige om skilsmisseoppgjøret, som sannsynligvis er verdens dyreste. Nå starter jobben med å meisle ut hvordan forholdet mellom Brussel og London skal bli i fremtiden.

– En veldig hard jobb gjenstår fortsatt, særlig med å få en handelsavtale på plass, sier Coulter.

EUs sjefforhandler Michel Barnier sa fredag at han har mest tro på en såkalt «kanadisk løsning» for handel mellom EU og Storbritannia, etter modell av frihandelsavtalen Ceta som ble inngått mellom EU og Canada i fjor. Dette har britene avvist, og fremholdt at de vil ha en egen spesialdesignet avtale.

Bratberg understreker også at mye gjenstår, til tross for fredagens gjennombrudd. I tillegg til handelsavtale trekker han frem spørsmålet om Nord-Irland og grensen til Irland som særlig vanskelig.

– Jeg er overrasket over at de kom frem til et kompromiss om Nord-Irland. Men jeg har vanskelig for å skjønne hvordan dette skal gjennomføres i praksis, sier Bratberg.

Han tror heller ikke siste ord er sagt om kompensasjonen på 40–60 milliarder euro det foreløpig er lagt opp til.

Mener britene er taperne

Bratberg er klar på at det er EU som er vinneren.

– Britene er blitt trukket oppstrøms mot EUs posisjoner. Dette er ikke noen seier for britene som har gitt opp de fleste av sine opprinnelige posisjoner, og som sannsynligvis vil gi opp enda flere. EU er definitivt vinneren, sier han.

Bratberg mener de fagre løftene fra brexit-kampanjen i praksis har falt sammen. Blant annet løftet om at Storbritannia ikke skulle betale et eneste pund til EU.

Storbritannia-ekspert: Øivind Bratberg ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Storbritannia-ekspert: Øivind Bratberg ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. (Foto: UiO)

Professor Coulter i London er enig i at britene har gitt seg på mange saker, men at dette også har å gjøre med at de gikk altfor høyt ut.

– Dette er et typisk kompromiss. Men det viktigste er at det kom et gjennombrudd. Men britene har et svakt utgangspunkt i forhandlingene fremover, rett og slett fordi EU er så mye større, sier Coulter.

Bra for Theresa May

Coulter beskriver gjennombruddet med EU som en stor seier for statsminister Theresa May. Spesielt fordi hun er blitt mye kritisert og motarbeidet, ikke minst innad i eget parti.

– Dette er bra for Theresa May og vil bedre hennes omdømme. Spesielt med tanke på det vanskelige utgangspunktet hennes, sier Coulter.

Han er kritisk til at May har holdt lokk over forhandlingene, og vært svak i å kommunisere hva som har skjedd. Men samtidig har han også en viss forståelse for hennes strategi, all den tid kritikere og rivaler hele tiden står klar til å stikke henne i ryggen.

Coulter tror gjennombruddet med EU kan gi May et etterlengtet politisk pusterom, og at julefreden i det minste er sikret. (Vilkår)

Slik er Nobel-helgen
Hvert år blir Nobels fredspris delt ut i Oslo. Fra fredag til mandag har vinnerne et tett program de skal følge. Her er en animert oversikt med historiske bilder som viser alt de skal rekke på en langhelg.
02:37
Publisert: