Theresa May vant avstemningen blant de konservative parlamentsmedlemmene med 200 mot 117 stemmer. Hun trengte minst 159 stemmer – halvparten pluss én stemme – for å overleve.

Mistillitsforslaget i Mays eget parti kom etter misnøye med hennes håndtering av brexit. Et lite flertall av de konservative parlamentarikerne hadde på forhånd flagget støtte til May, men avstemningen var skriftlig og hemmelig, så ingen kunne gi noen garantier.

Men såpass mange av hennes egne, nesten en tredel, stemte imot henne at det kan være en svekket britisk statsminister som nå skal lose Storbritannia ut av EU.

Partireglene gjør at det ikke kan fremmes nytt mistillitsforslag mot May det neste året.

Brexit i det blå

Denne foreløpige seieren betyr at May fortsetter å kjempe for å få flertall i parlamentet for brexitavtalen hhennes regjering har fremforhandlet med EU.

May måtte utsette den planlagte avstemningen fredag da det ble klart at hun ikke hadde flertall. I helgen reiste hun i skytteltrafikk til flere europeiske hovedsteder i håp om å få en bedre avtale som kan overbevise skeptikerne i parlamentet hjemme.

En ny avstemning kommer sannsynligvis over nyttår, og ifølge May senest 21. januar.

Storbritannia går etter planen ut av EU den 29. mars 2019. Hvis May ikke klarer å overbevise parlamentet er faren overhengende for at britene forlater EU uten en handelsavtale – en såkalt «no-deal». Dette er skrekkscenarioet for næringslivet og kan få alvorlige negative følger for britisk økonomi.

Det er også fare for et mistillitsforslag mot May i parlamentet hvis hun ikke får vedtatt brexitavtalen. Da kan det også fort bli tale om nyvalg, selv om dette er noe selv Mays skarpeste konservative kritikere ikke ønsker.

De fleste av dem frykter tross alt Labours Jeremy Corbyn mer enn de avskyr Theresa May. Et nyvalg vil også komplisere situasjonen midt under utmeldingsprosessen fra EU.

– Dette er ikke i Storbritannias interesse, sa May i Underhuset tidligere på onsdagen.

Hovedproblemet i Mays brexitavtale er spørsmålet om grensen mellom EU-landet Irland og britiske Nord-Irland. May har lovet at grensen skal holdes åpen, men EU og Irland insisterer på at britene da må fortsette i EUs indre marked.

Sitter på oppsigelse?

Theresa May ble statsminister da David Cameron måtte trekke seg i vanære etter å ha tapt folkeavstemningen om brexit for vel to år siden.

Helt siden da har kravene om hennes avgang, ikke minst i hennes eget parti, vært til dels høylytte. Blant annet fra hennes tidligere utenriksminister Boris Johnson som åpent har utfordret og til dels hånet henne.

Men May har vist seg som en politisk ringrev som har overlevd en rekke kriser, mot alle odds.

Torsdag morgen reiser May, fortsatt som statsminister, etter planen til Brussel i håp om å få reforhandlet brexitavtalen. Torsdag starter nok et EU-toppmøte, og selv om brexit ikke står på dagsordenen er det klart at brexit vil bli diskutert uformelt og parallelt med det offisielle programmet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her ankommer Michael Cohen rettsbygningen for å motta dommen
Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, ankom rettsbygningen på Manhatten, New York sammen med sin kone og to tenåringsbarn for å motta sin dom.
00:00
Publisert: