– Per i dag er det som vanlig vanskelig å spå hva som skjer. Men det ser ikke ut som om statsminister Theresa May får gjennom sin avtale tirsdag, sier statsviter og mangeårig professor i sosiologi ved Oxford University, Stein Ringen.

Trine Andersen, ansvarlig redaktør for nyhetsnettstedet BritiskPolitikk.no, er enig.

– Ingen tror May kommer til å få gjennom noe som helst, sier Andersen.

Hun spår nok et tresifret nederlag i parlamentet for May når det tirsdag etter planen skal stemmes over Mays brexitavtale.

Professor Stein Ringen.
Professor Stein Ringen. (Foto: Scandinavian Academic Press)

Tretrinnsrakett

Ringen sier vi kanskje vet litt mer etter avstemningen tirsdag. Dette er planen for denne ukens avstemninger i parlamentet:

  • Tirsdag 12. mars skal parlamentet stemme over statsminister Theresa Mays brexitplan. Skulle hun få flertall, noe de færreste tror, går Storbritannia ut av EU som planlagt den 29. mars.
  • Hvis Mays brexitplan faller vil parlamentet onsdag den 13. mars stemme over om en «no deal» skal tas av bordet. Dersom en slikt flertall faller går det mot en «no deal», altså at Storbritannia går ut av EU den 29. mars helt uten en avtale.
  • Dagen etter, torsdag den 14. mars, gitt at «no deal» tas av bordet, skal det stemmes over om brexit skal utsettes.

Andersen mener det er sannsynlig at parlamentet onsdag stemmer for at «no deal» utelukkes, og at det da ligger an til flertall for en utsettelse torsdag.

– Spørsmålet da er jo hvor lang utsettelsen blir. Men med en utsettelse er plutselig alt mulig, sier Andersen.

Ser sin sjanse

Det er nettopp ved en utsettelse Ringen mener det åpner seg en mulighet for en ny folkeavstemning. Rett og slett fordi parlamentet ikke klarer å bli enig om noe som helst, og derfor blir nødt til å be folket om råd i en ny folkeavstemning, som ifølge alle målinger vil ende med at brexit forkastes og Storbritannia forblir i EU.

– Jeg har for lenge siden spådd at det ikke blir noen brexit. Men jeg har ofte hatt problemer med å argumentere analytisk for denne spådommen. Min analyse nå er at jeg er stadig nærmere å få rett, sier Ringen.

På professoralt vis forklarer han Mays tre teoretiske alternativer, og hvorfor alle tre er «umulige»:

1. «No deal».

– Økonomisk selvmord, en katastrofe!

2. Brexit med en avtale.

– Parlamentarisk umulig.

3. Ingen brexit.

– Umulig etter folkeavstemningen.

– Alle de tre teoretiske utfallene er altså umulige. Hvordan manøvrerer man så gjennom et landskap som er umulig? Jo, i dette tilfellet gjennom en ny folkeavstemning, fastslår Ringen.

Andersen trekker frem en ny folkeavstemning som bare én av flere mulige utfall. Et annet og mindre dramatisk utfall kan være at London og Brussel bruker denne tiden til å jenke det til med lovtillegg og utsettelser slik at britene går ut av EU, helst før valgene til Europaparlamentet i slutten av mai.

– En ny folkeavstemning kan løse noen av de politiske problemene. Men det er ikke bare å utlyse en folkeavstemning neste dag, det vil ta måneder å få det formelle på plass, sier Andersen.

Tror det er slutt for May

Når det gjelder statsminister Mays skjebne, mener Ringen det kan være slutt alt denne uken, eller kanskje denne måneden.

– For May er det ikke et spørsmål om hvis, men om når. Det kan skje nå, eller frem mot sommeren. Hun er uansett ferdig, sier Ringen.

Theresa May gir parlamentet tre brexit-valg

Hva angår Labour, tror ikke Ringen på mye støtte derfra til sin favoritteori om ny folkeavstemning, selv om partiet nylig åpnet for dette.

– Labour sier dette, men har ikke lederen av partiet med seg på en ny folkeavstemning. Labours hovedmål er å tvinge frem et nyvalg, sier Ringen.

I dagens politiske situasjon i London vil professoren heller ikke utelukke at Labour-leder Jeremy Corbyn lykkes.

Andersen vil heller ikke utelukke nyvalg, og sier dette ytterligere vil komplisere brexit-prosessen.

– Et nyvalg vil føre til enda mer usikkerhet, og virkelig vise hvilken suppe dette er blitt, sier hun.

Forhandlinger på bakrom

Ringen sier det nå dreier seg om rene linjer og reell politisk uenighet i parlamentet, ikke renkespill, vikarierende motiver og maktkamp, slik man tidligere har sett mye av.

Ringen tror kanskje vi vet noe mer tirsdag, men at det langt fra er sikkert.

– Her manøvreres og forhandles det på så mange bakrom i Brussel og London hele tiden, og det eneste som er sikkert er at alt er usikkert, og at vi ikke vet alt som skjer. Vi er kanskje noe klokere i morgen kveld, og kanskje like lite kloke hvis det blir nye utsettelser, eller om May kommer opp med en ny vri, sier Ringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor fremstår det britiske parlamentet som et komplett galehus
Beina på bordet. Buing, skriking og hoing. Og noen røde streker på gulvet. DNs kommentator forklarer hvordan det ble sånn.
03:42
Publisert: