Britisk dagligvarehandel er under press. Billigkjeder utfordrer de etablerte aktørene som Tesco og Sainsbury, samtidig som de økonomiske konsekvensene av brexit har bidratt til å svekke britenes kjøpekraft.

Likevel spiser britene norsk ost som aldri før.

Norseland er et datterselskap av Tine som er basert i Storbritannia og som selger blant annet Jarlsberg i det britiske og det internasjonale markedet. Konsernsjef Nigel Meadows møter DN på Norselands hovedkontor i utkanten av London sammen med salgsdirektør Dominique Delacour.

– Vi har veldig lojale kunder, sier Meadows, som en forklaring på Jarlsbergs sterke posisjon i Storbritannia.

Til tross for at billigkjedene med sine rimelige oster fra Europa tar stadig større markedsandeler, så er det flere og flere briter som sverger til norsk ost.

– Vi har en årlig vekst på 14 prosent, sier Delacour.

Fornøyd med planen til May

I midten av juli la statsminister Theresa May frem regjeringens nye brexitplan, og tirsdag forrige uke vant hun en viktig seier i parlamentet. De folkevalgte avviste forslaget om at Storbritannia skal forbli i den europeiske tollunionen. Det kan slå gunstig ut for salget av Jarlsberg.

– Den planen som Theresa May nå legger opp til innen handel er akkurat det matindustrien så etter. Jeg har vært på en rekke møter om brexit, og det er dette vi følte måtte bli resultatet, sier Meadows.

Han mener planen som May legger opp til minner mye om den sveitsiske modellen, som innebærer fri handel med EU-landene.

– Det er akkurat det vi har håpet på, sier Meadow, som understreker at 55 prosent av eksporten til Norseland går til EU.

Tror brexit kan gi vinn-vinn

Slik situasjonen er nå kan brexit bli en vinn-vinn-situasjon for Norseland og Jarlsberg, tror Meadow.

– Brexit kan gi oss muligheten til å innføre fri handel med land utenfor Europa. Vi må huske på at EU er en proteksjonistisk organisasjon, sier Meadows.

Han forklarer at det er vanskelig å eksportere Jarlsberg til land som India, Brasil, Canada og Australia når Storbritannia er medlem av EU.

– For oss er det et enormt potensial for handel med land utenfor EU, sier Meadows.

Dominique Delacour har for lengst begynt å gjøre analyser av det indiske markedet, som på lang sikt er veldig interessant for Norseland.

– Pizza er den matvaregruppen som vokser raskest i India, og pizza med Jarlsberg har jo fungert godt i Norge, sier Delacour og sikter til nordmenns livrett Grandiosa.

En mer kortsiktig mulighet er Canada, som allerede spiser mye Jarlsberg. I dag har EU toll på kanadisk lønnesirup. Dermed vil Storbritannia ha gode kort på hånden i forhandlinger med Canada.

– En frihandelsavtale med Canada vil kunne doble saget vårt der, slår Meadows fast.

Var bekymret for arbeiderne

I likhet med resten av britisk varehandel har Norseland fått merke den kraftige svekkelsen av pundet som har oppstått i etterkant av folkeavstemningen om brexit sommeren 2016. Samtidig har ikke effektene vært bare negative. Selv om det er blitt dyrere å importere Jarlsberg fra fabrikken i Irland, så har eksporten av Jarlsberg blitt mer konkurransedyktig.

– Selvfølgelig har vi merket valutaeffektene, men dette er noe vi har erfaring med. Det verste med brexit for vår del har vært bekymringen for våre ansatte, sier Meadows.

Norseland har rundt 230 ansatte i Storbritannia, og rundt 70 av disse jobber på fabrikken i Ilchester som produserer flere av de andre ostene som Norseland selger.

Mange av dem som jobber på fabrikken kommer fra Polen, Romania eller Frankrike, og etter folkeavstemningen var det mange som ble redde for at de ikke ville kunne jobbe der lenger.

– Jeg er ikke så bekymret for det lenger, det politiske landskapet har forandret seg siden den gang, sier Meadow.(Vilkår)

Elbilen som skal erstatte din konvensjonelle bil
Det norske markedet skriker etter elbiler med lang rekkevidde. Her er den de skriker høyest etter.
02:33
Publisert: