Kinesiske diplomater forlot på fredag landets konsulat i Houston etter at USA forlangte at det skulle stenges. På fredag fikk amerikanske diplomater i Chengdu en frist på 72 timer om å forlate den kinesiske byen, hvor Kina har et av de viktigste konsulatene i Kina.

Dollarsvekkelse

Investorer frykter eskaleringen til hva mange mener er en ny, kald krig mellom to supermakter. Ray Dalio er grunnlegger av verdens største hedgefond, Bridgewater Associates, som forvalter rundt 140 milliarder dollar på vegne av pensjonsfond, fond og andre investorer.

70-åringen er bekymret for utviklingen, hvor USA vurderer en rekke nye sanksjoner mot Kina. Han mener USA kan ende opp som taperen.

Kjetil Wiedswang Kommentator DN: Brexitkrise
Brexitkrise nok en gang
01:20
Publisert:

– Vi er allerede inne i en ideologisk krig med Kina. Når dette kombineres med en økonomisk nedgangsperiode, hvor det trykkes og skapes penger ut av tynn luft, skaper dette større problemer for den amerikanske økonomien, sa Dalio i et intervju med Fox News’ «Sunday Morning Futures».

President Donald Trump har oppfordret amerikanske selskaper om å flytte virksomheten vekk fra Kina. Han utelukker ikke at det kan utvikle seg til et regelrett forbud for amerikanske selskaper å investere i Kina.

– Det er en handelskrig, det er en teknologikrig og det er en geopolitisk krig. Det kan bli en kapitalkrig, sa hedgefondmilliardæren.

Den amerikanske dollaren har svekket seg mot alle de største valutaene de siste tre månedene. Koronapandemien har ført til en kraftig økning i den amerikanske gjelden. Kina sitter på de største beholdningene av amerikanske statspapirer med over 1100 milliarder dollar. Dalio frykter at USA kan stoppe å betale renter til Kina på statspapirer.

– Hva jeg bekymrer meg mest er soliditeten til dollaren. Vi kan ikke fortsette med store underskudd, selge gjeld og trykke penger – og ikke være produktive. Vi vil forfalle hvis dette fortsetter, sa Dalio.

Dollarindeksen, som måler dollaren mot en kurv internasjonale valutaer, ligger på 94 mandag morgen – det laveste nivået siden mai 2018.

Systematisk rivalisering

De siste ukene har FBI-sjefen, USAs utenriksminister og justisminister kommet med kraftige salver mot Kina i taler.

– De er beregnende. De er utholdende. De er tålmodige. De er ikke underlagt de rettslige begrensningene som eksisterer i et åpent og demokratisk samfunn, eller rettsstaten. Kina kommer til å fortsette med å undergrave våre verdier, manipulere oss og stjele informasjon. De vil bruke alle virkemidler. Det krever at vi gjør det samme, sa FBI-sjefen i begynnelsen av juli.

USAs utenriksminister Mike Pompeo kom med kraftige utspill mot Kina og president Xi Jinping i en tale i California på torsdag kveld.

– Hans ideologi danner grunnlag for hans flere tiår lange ønske om globalt hegemoni basert på kinesisk kommunisme, sa Pompeo.

President Donald Trump vurderer å innføre et innreiseforbud til USA for kinesere som er medlemmer av kommunistpartiet. Rundt 92 millioner kinesere har medlemsboken i orden.

– Pompeo og andre ønsker å vri forholdet med Kina i en retning hvor det blir en altomfattende systematisk rivalisering som ikke kan reverseres som et resultat av det kommende valget, sier Kina-forsker Ryan Hass ved tenketanken Brookings Institution til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.