Det kinesiske selskapet Bytedance klarte i mange år å holde seg unna radarskjermen til store amerikanske teknologiselskapene og investorer. Selskapet var svært tidlig ute med å ta i bruk avanserte algoritmer, og som bidro til å øke avhengigheten og populariteten av TikTok-appen.

Nå hevder eierselskapet Bytedance seg utsatt for en en svertekampanje for en verdens største sosiale nettverksselskap – amerikanske Facebook.

«Vi har forpliktet oss til å bli et globalt selskap, men er blitt møtt med alle typer vanskelige situasjoner og utenkelige vanskeligheter. Dette inkluderer politikk, kulturkollisjoner og plagiat og svertekampanje fra konkurrenten Facebook», skriver selskapet i en uttalelse på mandag.

TikTok-appen har skremt Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg. Han har nevnt appen og det kinesiske morselskapet flere ganger det siste året – internt og under en kongresshøring.

Facebook har lansert TikTok-klonen Lasso, men den er knapt å se på nedlastningsstatistikkene. Instagram, som også er eid av Facebook, lanserte i fjor Reels, som har mange av de samme funksjonene som TikTok.

– Slutten for TikTok

President Donald Trump truet fredag med å forby bruken av appen i USA.

–Hva TikTok angår vil vi forby den i USA. Dette er slutten for TikTok. Jeg har fullmakt til å gjøre dette. Snart. Umiddelbart. Jeg mener, egentlig umiddelbart, sa Trump om bord på Air Force One på vei fra Florida.

Appen har over 100 millioner registrerte brukere i USA. Det kinesiske eierselskapet, Bytedance, sier de ikke lagrer informasjon eller innhold av amerikanske brukere i Kina, men at alt er lagret på dataservere som er plassert i USA. Dette tror ikke sikkerhetseksperter stemmer.

Det gikk rykter i forrige uke om at Microsoft var interessert å i overta TikTok. Trump sa han ikke ønsket at det amerikanske programvareselskapet skulle overta appen. I løpet av helgen har han endret mening og gitt en frist på 45 dager om å få en avtale.

Trump-teamets reklamekampanje til 144 millioner dollar starter i september
Trump-teamets reklamekampanje til 144 millioner dollar starter i september.
01:02
Publisert:

Natt til mandag bekreftet Microsoft at de er i forhandlinger med å overta Bytedances virksomhet i USA, Canada, Australia og New Zealand. Microsofts konsernsjef Satya Nadella har snakket med Trump i helgen.

«Strukturen vil bygge videre på opplevelsen som TikTok-brukere elsker. Den vil samtidig tilrettelegge for sikkerhet, personvern og digital beskyttelse. Vi vil benytte en modell som sikrer åpenhet for brukerne og sikkerhetsoppsyn fra myndighetene i disse landene», skriver Microsoft i en pressemelding.

Verdens mest verdifulle oppstartsselskap

Under en teknologikonferanse høsten 2018 sa den kjente teknologiøkonomen George Gilder at Bytedance var det eneste av de kinesiske teknologiselskapene som kunne konkurrere effektivt med de amerikanske internasjonalt. Dette fikk amerikanske konkurrenter og politikere fra begge partiet til å våkne opp.

– Hvis barnet ditt bruker TikTok er det en mulighet for at det kinesiske kommunistpartiet vet hvor de er, hvordan de ser ut, hvordan stemmen høres ut og hva de ser på. Dette er en funksjon TikTok ikke annonserer, sa den republikanske senatoren John Hawley under en senatshøring.

Dette ble fulgt opp av den demokratiske senatoren Chuck Schumer, som ba om at det ble igangsatt en etterforskning i regi av Komiteen for utenlandske investeringer i USA (CFIUS).

– Etterforskningen er en bekreftelse av bekymringen vi har for at apper som TikTok kan være en alvorlig sikkerhetstrussel for millioner av amerikanere og fortjener større kontroll, sa den demokratiske senatoren Chuck Schumer til Reuters.

I fjor høst gikk Bytedance forbi amerikanske oppstartsselskaper og toppet oversikten over verdens mest verdifulle «enhjørninger» med en verdi på over 75 milliarder dollar. En mindre aksjepost ble solgt tidligere i år med en verdi på 140 milliarder dollar.

Bytedance eier også andre apper. Douyin‎ er den kinesiske versjonen av TikTok. Denne venter å få en omsetning på 260 milliarder kroner fra det kinesiske markedet. Enkelte Bytedance-investorer mener TikTok er verdt 50 milliarder dollar, ifølge Reuters.

Saboterte Trump

Trumps trussel om å forby appen i USA førte til kraftige reaksjoner i USA. Appen er svært populær for unge brukere, som benytter den til å legge ut korte og underholdende videosnutter.

Unge amerikanere sier til NBC at hvis Trump forbyr appen vil det motivere dem til å stemme mot Trump.

– Hvis dette ikke allerede har skjedd, vil det definitivt endre hvordan unge velgere stemmer, sier 18-åringen Kaylyn Elkins i delstaten Washington til tv-kanalen NBC.

Unge amerikanere benyttet TikTok for å sabotere et stort valgkampmøte Donald Trump avholdt i Tulsa i Oklahoma i juni. Trumps daværende leder for valgkampanjen sa at det var kommet inn forespørsler på over en million billetter for arenaen med 19000 plasser.

Det viste seg TikTok-brukere hadde kjørt en kampanje på TikTok med videoer, hvor de oppfordret andre til å be om billetter. Videoene ble sletter innen et par døgn, noe som gjorde at Trumps valgkamp ikke fanget opp hva som skjedde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.