California-guvernør Gavin Newsom kunngjorde onsdag lokal tid det hårete målet i kampen mot dårlig luftkvalitet og klimaendringer.

– Dette er det mest kraftfulle virkemiddelet delstaten vår kan ta i bruk for å bekjempe klimaendringer, sa Newsom etter å ha skrevet under på handlingsplanen.

Her brenner California
De voldsomme skogbrannene som herjer i California gjør at guvernør Gavin Newsom erklærer unntakstilstand i deler av delstaten.
01:03
Publisert:

Newsom har gjentatte ganger sagt at klimaendringer er en viktig årsak til skogbrannene som herjer i California.

– I mange tiår har vi tillatt biler å forurense luften som våre barn og familier puster. Du fortjener å ha en bil som ikke gir barna dine astma. Bilen din bør ikke gjøre skogbranner verre eller forårsake dager med røykfull luft, sa han videre.

Målet er at alle biler solgt i California om 15 år skal være utslippsfrie. Videre skal tyngre kjøretøy og lastebiler bli utslippsfrie innen 2045 der det mulig å gjennomføre. Det legges derimot ikke ned forbud mot å eie en bil med forbrenningsmotor, men det blir ulovlig å selge den videre.

Den ambisiøse planen kan bli utfordret av Trump-administrasjonen. Fordi California har slitt med dårlig luftkvalitet i mange år, har delstaten fått lov til å ha strengere retningslinjer enn den føderale regjeringen.

Nå er spørsmålet egentlig bare hvilken plass 2020 får i temperaturhistorien
2020 er på vei til å bli det nest varmeste eller det varmeste året som er notert.
00:37
Publisert:

Trump-administrasjonen mener på sin side at utslippskravene i California ødelegger for industrien.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.