Miljøbevegelsen og politikere fra en rekke leire har kritisert selskapet kraftig for investeringer i den kanadiske ødemarken. I 2007 investerte Statoil rundt to milliarder dollar oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i Alberta i Canada.

Statoil har undertegnet en avtale om å selge sin eierandel på 100 prosent i oljesand-prosjektene Kai Kos Dehseh (KKD) i den kanadiske provinsen Alberta til Athabasca Oil. Dette er et mellomstort energiselskap som kun har aktiviteter i Alberta.

Det samlede vederlaget i transaksjonen til Statoil er på 832 millioner kanadiske dollar (5,4 milliarder kroner).

Tap fra oljesandsatsing

Salget vil utløse en nedskrivning av regnskapsmessige verdier på 500–550 millioner amerikanske dollar (fire til fem milliarder kroner). Dette inkluderer ikke negative valutaeffekter fra omregning fra kanadiske dollar til amerikanske dollar ved ikrafttredelse av avtalen.

For to år siden foretok Statoil nedskrivninger av det omstridte oljesandprosjektet i Canada for over åtte milliarder kroner. Tidligere Statoil-sjef Helge Lund satset rundt 100 milliarder kroner på prestisjeprosjekter i Nord-Amerika for ti år siden.

–Denne transaksjonen er i tråd med Statoils strategi om porteføljeoptimalisering for å styrke vår finansielle fleksibilitet og investere i våre kjerneområder globalt, inkludert utenfor kysten av Newfoundland, sier Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt, i en kommentar.

Høy oljepris kan gi ekstrautbetaling

I 2011 kjøpte det thailandske statsoljeselskapet PTTEP en 40 prosent eierandel for 2,3 milliarder dollar. Tre år senere byttet de to selskapene eierandeler og skilte samtidig lag.

Informasjonssjef Knut Rostad nektet i 2014 å svare på om byttehandelen var et skritt på veien for å selge seg ut av oljesand. Han bekreftet imidlertid at oljesand var «strategisk viktig for Statoil».

Statoil skriver i en pressemelding at de er helt ute av oljesand som operatør. Transaksjonen gjør at Statoil vil sitte på en 20 prosent eierandel i Athabasca.

Hvis prisen på olje (amerikansk lettolje – wti) stiger til over 65 dollar fatet vil Athabasca betale inntil 75 millioner kanadiske dollar årlig til Statoil frem til 2020, ifølge Athabasca. På torsdag ligger prisen på 50,9 dollar.

Statoil er ikke det eneste selskapet som revurderer oljesandsatsingen i Canada. Det franske oljeselskapet Total har lagt Joslyn-prosjektet på hyllen og solgt andeler i Fort Hills-prosjektet, som har et investeringsbudsjett på nesten 100 milliarder kroner.

Statoil-anlegget har produsert rundt 20.000 fat per dag, og var ment å være et pilotanlegg i en storsatsing. Med de lave oljeprisene de siste årene har produksjonen knapt vært lønnsom. Alle utvidelsesplaner ble lagt på is.

–Verden ser annerledes ut i dag enn da vi gikk inn i oljesand, sa Statoil-talsmann Knut Rostad til DN for ett år siden.

– Aksjonærer og miljø vinner

Miljøbevegelsen og politikere fra en rekke leire har kritisert selskapet kraftig for investeringer i den kanadiske ødemarken. Canada har bremset satsingen på oljesand og foretatt en reversering fra den tidligere energipolitikken.

– Miljøet og Statoils aksjonærer er begge vinnere her. Ethvert forsøk på å innfri klimaforpliktelsene i Parisavtalen vil gjøre dette til et tapsprosjekt, sier leder for Greenpeace Canada, Keith Stewart til den kanadiske avisen The Globe and Mail.

I 2015 bestemte politikerne i provinsen Alberta, som er et av verdens mest oljerike områder, at det skal satses på vindkraft, innføres karbonskatt og bremse utslippene fra de sterkt forurensende oljesand-anleggene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik styrer du lyden i nye 5-serie
DN har kjørt BMWs nye 5-serie. Sjekk den nye måten å betjene lydanlegget på.
01:01
Publisert: