Spavor er den andre canadieren som blir arrestert i Kina etter Canadas pågripelse av Huaweis finansdirektør 1. desember.

Ifølge kinesiske medier er Spavor mistenkt for å ha drevet med «aktivitet som kan skade Kinas nasjonale sikkerhet», melder nyhetsbyrået AFP.

Spavor er en forretningsmann med base i Kina, og han tilrettelegger for turer til Nord-Korea. Han skal ha møtt Kim Jong-un og arrangert turer til landet for basketstjernen og Nord-Korea-vennen Dennis Rodman.

– Vi har fått bekreftet at en canadier har tatt kontakt med oss fordi han har blitt avhørt av kinesiske myndigheter. Vi har ikke vært i kontakt med ham siden vi fikk beskjeden, sier utenriksminister Chrystia Freeland.

To pågrepet

Arrestasjonen av Spavor skjer få dager etter at den canadiske diplomaten Michael Kovrig ble arrestert i Kina mandag.

Arrestasjonen av Kovrig skjedde en drøy uke etter at Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ble arrestert i Vancouver basert på en arrestordre fra USA. Amerikanske myndigheter anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

Meng ble tirsdag løslatt mot kausjon, mens hun venter på å bli utlevert til nabolandet. Hun ble løslatt mot at hun følger flere restriksjoner, blant annet at hun leverer inn passet sitt, blir overvåket døgnet rundt og går med en GPS-sender.

Ingen sammenheng kjent

Det er ikke kjent om det er noen sammenheng mellom arrestasjonen av de canadiske statsborgerne i Kina og Mengs pågripelse i Canada.

Onsdag sa talsperson Lu Kang i det kinesiske utenriksdepartementet at Meng er uskyldig, og at Canada må løslate henne.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik må du kle deg for å padle kajakk hele året
00:00
Publisert: