Andreassen i Swedbank sier han prøver å fortrenge uttalelsene Trump har kommet med mandag.
– Ja, uff. Men det var jo kjent på forhånd at han ville reforhandle Nafta og reversere TPP.
Det går nok også samme veien med den europeiske frihandelsavtalen TPI. Trump ser ut til å ville regjere som om han var en bedriftsleder. Det er et stort problem, sier Andreassen.
Dårlig for landet på lang sikt
Andreassen antar at Canada og Mexico har hatt noen samtaler «på bakrommet» siden Trump ble valgt, om hva de kan gi fra seg i avtalen.
– Det kan jo være at man kun endrer noen bagateller i avtalen, og så kan Trump selge inn det som en seier. Ellers gjør han noe som har betydning for noen bedrifter. Det som kan være bra for noen selskaper, kan være dårlig for landet på lengre sikt, sier Andreassen.
Grunnleggende feil
Trumps angrep på frihandelsavtalen Nafta generelt - og Mexico spesielt – har allerede fått effekt. Den meksikanske pesoen har falt med nesten 15 prosent fra valgdagen til i dag.
– Det betyr veldig enkelt at det blir verre å drive butikken fra Mexico når man tvinger amerikanske selskaper til å investere i USA fremfor i Mexico, sier Andreassen.
Han mener det mange bedrifter må tilpasse det nye regime til dårligere vilkår enn i dag.
– Handelskriger har skjedd før. Politikerne tror de tjener på det, men forståelsen av at du kan beskytte ditt eget land mot konkurranse er så grunnleggende feil. Forretningsfolk skjønner ikke handelspolitikk. De tror det som gagner den enkelte bedrift, gagner landet. Det er feil, sier Andreassen.
Han mener Trump omgir seg med folk som har den samme oppfatningen som han.
– Trumps forståelse er som bedriftsleder - da har vi et alvorlig problem, sier Andreassen.
Kan ta lang tid med nye avtaler
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets sier Donald Trump hele tiden har sagt han ikke vil godkjenne TPP- handelsavtalen med 11 asiatiske land.
– Så det er ikke noen overraskelse. Det er en avtale med mange land. Trump ønsker helst å forhandle med ett og ett land. Da kan det være lettere å få gjennom sine vilkår, sier Magnussen.
Men Trump bør ikke være for sikker på at de asiatiske landene vil stå med luen i hånden når storebror USA vil forhandle med dem, mener Magnussen.
– Det ligger jo i ordets natur, handelsavtale, at det skal være en fremforhandlet avtale som skal være til fordel for begge parter, sier han. Historien viser også at fremforhandling av handelsavtaler tar svært lang tid. TPP-forhandlingene har pågått i fem år, og avtalen har 5600 sider inkludert alle sideavtaler.
– Og nå mener Trump at man skal begynne helt fra start igjen. Det kan ta tid, sier Magnussen.
Lavere vekst kan svi for norsk økonomi
Når det gjelder Nafta-avtalen som er en frihandelsavtale mellom USAs største handelspartnere, Canada og Mexico, så ser ikke Magnussen bort fra at det kan la seg reforhandle uten de store konsekvensene.
– Den ble ratifisert tidlig på 90-tallet, så det kan argumenteres for at den er klar for revisjon. Det kan være at de andre landene også ser seg tjent med det. Samtidig så vet vi at Trump først og fremst er interessert i å sikre fordeler for amerikansk næringsliv, sier Magnussen.
For Norge kan en opphevelse av frihandelsavtalene gjøre at norske varer vil oppleve handelshindringer ved eksport.
– Vi er avhengig av internasjonal handel fungerer godt. Vi har en veldig stor handel i forhold til resten av økonomien, og er avhengig av å eksportere våre varer, sier Magnussen.
Den andre effekten av mindre frihandel er lavere økonomisk vekst. Det kan også gå utover Norge.
– Lavere økonomisk vekst internasjonalt vil ramme norsk økonomi også gjennom lavere etterspørsel etter våre eksportvarer og tjenester, sier Magnussen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.