Hensikten var å få bukt med svartebørs, kriminelle nettverk og ulovlig salg, og myndighetene holder fast ved at det vil bli en realitet, når ting faller på plass.

– Det er fremdeles utfordringer i leveringskjeden, sier statsråd Bill Blair, som er statsminister Justin Trudeaus utvalgte mann i cannabislegaliseringen i Canada.

Canada var land nummer to verden, fem år etter Uruguay, da de i oktober gjorde det lovlig å kjøpe cannabis til eget bruk. Utviklingen har vist seg å gå sakte, både med å få innvilget lisenser og å åpne utsalg. I Ontario, landets største marked for cannabis, har bare 10 av de 25 lisensene fått åpnet fysiske utsalg per 1. april.

Et av verdens høyeste konsum

Da cannabis ble legalisert falt prisen på det svarte markedet, noe som også gjorde det mer fristende å kjøpe der enn å stå i milelange køer ved utsalg som muligens var utsolgt for dyrere vare. Andre klager på dårlig utvalg i utsalgene.

Ved utgangen av 2018 ble det beregnet at 79 prosent av konsumet i Canada fremdeles var av illegalt opphav.

Canada har for øvrig et av verdens høyeste konsum av cannabis, der nesten 15 prosent av befolkningen – mer enn fem millioner mennesker – sier at de har brukt cannabis i en eller annen form.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.