Påtalemyndigheten har også lagt ned påstand om varetektsfengsling av åtte tidligere regjeringsmedlemmer i Catalonia, samt løslatelse mot kausjon for en niende.

De tidligere katalanske ministrene anklages blant annet for oppvigleri og måtte torsdag møte til høring i høyesterett i Madrid.

Catalonias avsatte president Carles Puigdemont glimret med sitt fravær i retten, og det samme gjorde fire andre tidligere katalanske ministre som i likhet med ham har søkt tilflukt i Belgia. For de fem ber påtalemyndigheten om at det utstedes en internasjonal arrestordre slik at de kan pågripes på vegne av spansk politi.

Risikerer 30 års fengsel

De tidligere katalanske regjeringsmedlemmene er siktet for opprør, oppvigleri og underslag som følge av folkeavstemningen om løsrivelse fra Spania og den påfølgende erklæringen om uavhengighet, og de risikerer dermed opptil 30 års fengsel.

Seks representanter i den oppløste regionforsamlingen i Catalonia, blant dem forsamlingens tidligere president Carme Forcadell, er også siktet, men høringen for dem ble torsdag utsatt til 9. november.

Demonstranter

Utenfor inngangen til spansk høyesterett hadde drøyt 20 andre katalanske politikere møtt fram torsdag, for å vise sin støtte til de siktede, blant dem Assumpcio Lailla fra Catalonias demokratiske parti.

– Dette er en urettferdig situasjon der de etterforskes for å ha lagt til rette for demokrati. Jeg kan ikke forstå hvordan Europa kan se bort fra demokrati, sa hun.

På den andre siden av gata hadde en gruppe andre demonstranter tatt oppstilling. De hilste de katalanske politikerne velkommen med spanske flagg og taktfaste tilrop som «feiginger» og «send dem i fengsel».

Blir i Brussel

Catalonias avsatte president Carles Puigdemont, som ledet an i forrige måneds mislykkede forsøk på å løsrive regionen fra Spania, reiste tidligere i uka til Brussel sammen med seks av sine tidligere statsråder.

To av eksstatsrådene har siden returnert til Spania, men Puigdemont og de øvrige oppholder seg fortsatt i Belgia av hensyn til «egen frihet og sikkerhet».

Puigdemont krever ifølge advokaten sin garantier for «en rettferdig rettergang» for å returnere til Spania, men det er uklart hva han mener at dette rent konkret innebærer.(Vilkår)

Elghufsens læremester gir deg fem råd om elghufs
Kunsten å bevege seg som elgen på barmark har herdet skiløpere i generasjoner. I et halvt århundre har Audun Kolstad (72) vært elghufsens læremester.
01:40
Publisert: