Spania har siktet Puigdemont for oppvigleri for hans rolle i folkeavstemningen og kampen for Catalonias uavhengighet. Sammen med fire tidligere ministre flyktet Puigdemont til Belgia etter den konstitusjonelle krisen i hjemlandet. De mener de ikke vil få en rettferdig rettssak i Spania. Siktelsen mot dem har en strafferamme på inntil 30 års fengsel. De fem er også siktet for misbruk av offentlige midler.

Rettshøringen i Belgia kommer omtrent samtidig med at valgkampen for alvor starter i Catalonia der sentralmakten i Madrid beordret nyvalg for å «gjenopprette normalen» etter at regionforsamlingen ble tvangsoppløst. Forsamlingen erklærte ensidig uavhengighet etter den omstridte folkeavstemningen 1. oktober.

– Kan pågå til januar

Valget holdes 21. desember, og Puigdemonts advokat har sagt at den avsatte lederen kommer til å forbli i Belgia til valget er over, uansett utfallet av utleveringshøringen.

– De kommer uansett til å bli i Brussel til minst 21. desember, og ifølge min beregninger kan dette pågå til halvveis ut i januar, sier advokat Jaume Alonso Cuevillas til den katalanske radiostasjonen Rac 1 om Puigdemont og de fire ministrene.

– Jeg er overbevist om at uansett hva som skjer, så vil de ha mulighet til å anke.

Ikke straffbare forhold

Christophe Marchand, som representerer to av ministrene, sier til nyhetsbyrået AFP at de faktiske forholdene, slik de er beskrevet i arrestordren, ikke er straffbare etter belgisk lov og sier pågripelsene er et forsøk på å straffe «en fredelig politisk prosess».

Det er ventet at en kjennelse vil komme mellom åtte og ti dager etter mandagens rettsmøte, opplyser påtalemyndigheten i Brussel.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: «Jul», det kommer fra vikingene
Kjetil Wiedswangs julekalender: Vikingene feiret en fest som het jul. Og det er omtrent det eneste vi vet om saken
01:11
Publisert: