Den legendariske bildirektøren Carlos Ghosn (65) flyktet i nyttårshelgen fra Japan, der han satt i husarrest anklaget for underslag og korrupsjon.

Den spektakulære rømningen til barndomsbyen Beirut var som tatt ut av en kriminlaroman, og den ble toppnyheter verden over.

Det massive apparatet som ble satt i gang for å smugle Ghosn ut av Japan var ikke gratis. Nyhetsbyrået Bloomberg har gjort et regnestykke som viser at så mye som 40 prosent av Ghosns formue gikk med.

Bloomberg anslår at hans formue var på 120 millioner dollar da han første gang møtte for retten i Japan for et år siden. Selve flukten skal ha kostet rundt 30 millioner dollar, og formuen anslås nå til å være på 70 millioner dollar.

Kausjon og sikkerhetseksperter

Ghosn kan avskrive de 14 millioner dollarene han har garantert for i kausjon i Japan.

Selve flukten skal ha kostet ytterligere minst 15 millioner dollar. Det inkluderer 350.000 dollar for privatflyet som Ghosn bordet i en instrumentkasse i Osaka, og som tok ham til Beirut via Istanbul.

Den største utgiften skal være til et team på rundt 25 såkalte sikkerhetseksperter som skal ha planlagt flukten i minst et halvt år.

Ghosn selv holder kortene tett til brystet når deg gjelder detaljer fra flukten, for å beskytte sine hjelpere.

Bedyrer sin uskyld

Brasiliansklibanesiske Carlos Ghosn, som også har fransk statsborgerskap, var verdens mest kjent direktør i bilbransjen, kjent under kallenavnet «Le Cost Cutter». En flamboyant livsstil med slottsfester i Versailles og generelt høy sigarføring på den sosiale arenaen gjorde ham berømt også langt utenfor bilbransjen.

Ghosn selv sier beskyldningene om korrupsjon og underslag er et komplott blant motstandere i Japan av fusjonen mellom bilprodusentene Nissan og Renault, en fusjon Ghosn var drivkraften bak.

Ghosn har også kommet med hard kritikk av japanske påtalemyndigheter og det japanske rettsvesenet, og han sier han måtte komme seg ut av Japan for å berge livet. Ghosn er etterlyst internasjonalt, men så langt er han trygg i Libanon selv om han er ilagt et utreiseforbud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.