Carlos Ghosn har ledet Nissan, Renault og Mitsubishi – tre av verdens største bilprodusenter, og verdens største bilallianse.

Mandag ble den genierklærte toppsjefen arrestert i Japan, mistenkt for å ha unnlatt å rapportere inn sine millioninntekter over flere år. Torsdag ble han sparket som styreleder i Nissan.

Ga penger til storesøsteren

Torsdag kveld skriver Wall Street Journal at Ghosn også skal brukt Nissans penger for å kjøpe eiendommer privat og for å berike sin søster. Avisen viser til en kilde med kjennskap til den pågående etterforskningen av Ghosn.

Pengene fra selskapet skal ha strømmet gjennom et nederlandsk datterselskap, og rundt 18 millioner dollar skal ha blitt brukt for å kjøpe og renovere eiendommer for Ghosn og hans familie, blant annet i Rio de Janeiro og i Beirut i Libanon.

I tillegg til dette skal datterselskapet ved en rekke anledninger ha utbetalt penger til Ghosns storesøster for konsulenttjenester. Ved en anledning skal hun ha mottatt 60.000 dollar for rådgivning knyttet til en eiendom i Rio de Janeiro, men Nissan har ikke funnet beviser på at søsteren har utført noe rådgivningsarbeid, ifølge Wall Street Journal.

Uerstattelig

Den brasiliansk-libanesisk-franske næringslivstoppen skal ha latt være å rapportere inntekter på 175 millioner kroner fra perioden 2011 til 2016. Ghosn hadde i fjor lønn på 85 millioner kroner fra Nissan, nesten like mye i Renault og 17 millioner kroner fra Mitsubishi.

Ghosn er også administrerende direktør i Renault, og mens Nissan har sparket Ghosn som styreleder har Renault foreløpig valgt å beholde Ghosn som toppsjef.

Han er også styreleder i Mitsubishi, som har sagt at det vil vurdere å fjerne ham. Mitsubishis administrerende direktør, Osamu Masuko, sa torsdag at han tror de tre selskapene i alliansen kommer til å utpeke tre separate styreledere fordi det ikke finnes en direktør av Ghosns kaliber som kan ta på seg alle rollene samtidig.

– Jeg tror ikke det finnes noen på kloden som Ghosn som kan lede Renault, Nissan og Mitsubishi, sa han, ifølge The Guardian.

Sparket 20.000 ansatte

Ghosn har gått under navnet «le cost killer» og snudde først lønnsomheten i dekkprodusenten Michelin før han kom inn i Nissan da bilprodusenten var nær konkurs i 1999. Han sparket over 20.000 ansatte, la ned fabrikker og investerte i nye bilmodeller. Deretter dannet Nissan en allianse med franske Renault og i 2016 ble Mitsubishi innlemmet da Nissan kjøpte seg inn i selskapet.

Alliansen har en noe pussig eierstruktur der Renault eier 43,4 prosent av Nissan mens Nissan eier 15 prosent av Renault og 34 prosent av Mitsubishi. At Ghosn nå blir fjernet har skapt usikkerhet rundt hva som kommer til å skje med alliansen der Japan og Frankrike sitter på hver sin side.

Alliansen er verdens fjerde største bilprodusenten etter Toyota, Volkswagen og General Motors.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Black Friday-tilbudet som får de unge til å gå bananas med pengene
Samme uskyldige lek mange vil huske fra 70-tallet. Bare at nå er det milliardindustri.
01:06
Publisert: