Samtidig som at Kina meldte at de etterforsket en «mystisk lungesykdom» ved et ferskmarked i byen Wuhan, like før nyttårsrakettene gikk i luften i 2019, satt den tidligere toppsjefen for Nissan, Carlos Ghosn, innesperret i en kasse om bord på et privatfly fra Osaka.

Planla flukt i seks måneder

Amerikanerne Michael og Peter Taylor ble arrestert i mai i fjor i USA. De brukte de neste ti månedene på å kjempe mot utlevering til Japan, hvor advokatene påsto de ville bli «utsatt for tortur». De ble utlevert i mars og har sittet varetektsfengslet i Tokyo.

Nå har rettssaken mot far og sønn startet i Tokyo. Aktoratet la på mandag frem sin versjon av saken. De ble spurt om de hadde innvendinger mot hendelsesforløpet som ble lagt frem av aktoratet.

– Nei, ærede dommer, sa Michael Taylor.

Begge innrømmet at de hadde spilt en nøkkelrolle med å tilrettelegge for den spektakulære flukten med et plott som er som hentet fra en amerikansk b-film.

– Carlos Ghosn hadde regien. Det var han som kom opp med ideen å smugle seg selv ut av Japan i en kasse. Ideen kom seks måneder før flukten, sa aktor Ryozo Kitajima i retten.

Peter Taylor innrømmet at han hadde møtt Ghosn flere ganger på et hotell i Tokyo i all hemmelighet. Han fikk utbetalt 862.500 dollar for å dekke kostnadene til å leie fly. Ghosns kone, Carol, knyttet kontakt. Ekteparet er etterlyst internasjonalt via Interpol.

– Det verste jeg har gjort

Aktoratet leste opp en detaljert forklaring, hvor de to gjennom avhør har forklart hvordan de organiserte flukten. Kassen, som til vanlig inneholdt musikkutstyr og kjøpt inn i Libanon, ble plassert inne i kabinen i privatflyet.

Etter flyet tok av fra Osaka kom Ghosn ut fra kassen og satte seg ned.

– Han sa ikke så mye som takk til oss, sa Michael Taylor, som i flere år spesialisert seg på å hente hjem barn som en av foreldrene har tatt med seg til utlandet.

Peter Taylor fikk utbetalt bitcoin verdt 500.000 dollar etter at flukten var gjennomført. Disse pengene kom fra en kryptovalutakonto tilhørende Ghosns sønn, Anthony. Dette ble sett på som en form for bonus som skulle gå til å dekke forsvarsadvokater etter de to ble arrestert i USA.

– Det verste jeg har gjort i livet var å hjelpe Ghosn, sa Michael Taylor, som har lang erfaring fra de amerikanske spesialstyrkene «green beret».

Dristig og spektakulær flukt

Ghosn hadde i nesten 20 år ledet bilprodusenten Nissan og gjennomført en større snuoperasjon. Han hadde en høy stjerne i Japan. Han var løslatt mot kausjon etter han var blitt avsatt i et palasskupp i 2018 og arrestert om bord på privatflyet idet det landet i Tokyo.

Anklagene er blant at han hadde en hemmelig kompensasjonsavtale hvor han ikke betalte skatt i Japan. Ghosn mener de var iscenesatt av fiender og også skal ha vært politisk motivert.

Ghosn, som har brasiliansk, fransk og libanesisk statsborgerskap, er også under etterforskning i Frankrike for økonomisk kriminalitet.

67-åringen frykter utlevering til Frankrike, hvor det også er større sannsynlighet for at han kan bli utlevert til Japan.

Dokumentarfilmen «The Last Flight», som blant annet BBC står bak, har premiere senere i år. Carlos solgte rettigheten til flukten til et saudiarabisk produksjonsselskap for et ukjent beløp.

Amerikanske påtalemyndigheter karakteriserte det som «en av de dristigste og mest spektakulære fluktene i nyere historie», da utleveringen av far og sønn Taylor ble behandlet i USA tidligere i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.