Under en debatt på universitetet i København mandag forsikret Puigdemont omverdenen om at separatistene i Catalonia ikke vil gi etter for det «undertrykkende» regimet i Madrid.

– Vi skal snart danne ny regjering. Det er på tide å få slutt på dette autoritære styret og finne en løsning for Catalonia, sa Puigdemont.

En spansk domstol avviste mandag kravet fra påtalemyndigheten om å utstede en europeisk arrestordre mot den avsatte katalanske lederen. Med en slik arrestordre ville det være mulig for spanske myndigheter å få Puigdemont anholdt under besøket i Danmark.

Flyktet

Puigdemont flyktet til Belgia etter at Catalonias forsøk på løsrivelse slo feil og spanske myndigheter utstedte arrestordre på ham og flere andre katalanske ledere.

Danmark-besøket er første gang Puigdemont reiser utenlands siden han dro i eksil til Belgia.

Ifølge den spanske avisen El Confidencial kjøpte Puigdemont billett hos Ryanair og fløy fra Brussel til København mandag morgen.

Opphevet arrestordre

Puigdemont er anklaget for oppvigleri og misbruk av offentlige midler i Spania etter at hans regjering arrangerte en folkeavstemning om uavhengighet i fjor.

En europeisk arrestordre ble utstedt mot Puigdemont, men den ble opphevet av en spansk dommer i desember.

Dommeren understreket imidlertid at den avsatte regionspresidenten vil bli pågrepet dersom han vender tilbake til Spania.

Foreslått som regjeringssjef

Mandag foreslo presidenten i regionforsamlingen i Catalonia, Roger Torrent, at Puigdemont bør få oppdaget med å danne ny regjering i regionen.

Torrent opplyser at han har skrevet brev til Spanias statsminister Mariano Rajoy og bedt om et møte for å diskutere den «unormale situasjonen» i Catalonia.

Rajoy har tidligere slått fast at Puigdemont ikke kan lede den katalanske regjeringen fra eksil, men at han i så fall må returnere til Spania og tas i ed på vanlig måte.

Inntil så skjer, vil Madrid beholde styringen over Catalonia, understreket Rajoy tidligere i måneden.(Vilkår)

Se hvorfor Demokratene kaller budsjettkrisen «The Trump shutdown»
Senator Chuck Schumer gir nå Donald Trump skylden for at mange offentlige tjenester må stenges ned.
01:47
Publisert: