Det er gått drøye to måneder siden den russiske oligarken Roman Abramovitsj ga fra seg styringen av den engelske fotballklubben Chelsea, i etterdønningene av Russlands invasjon av Ukraina.

Kun dager etter bekreftet Abramovitsj at han ønsket å selge klubben han har eid i 19 år. På det tidspunktet hadde russeren ennå ikke blitt plassert på Storbritannias sanksjonsliste, og mange spekulerte i at han ønsket å være føre var dersom sanksjonene skulle bli et faktum.

Det ble de også. 10. mars dukket Abramovitsj' navn opp på britiske myndigheters svarteliste, som innebar at alle hans eiendeler ble fryst. Dette inkluderte Chelsea, som fortsatt opererer under kraftige restriksjoner og kun får lov til å spille kamper på grunn av en dispensasjon fra britiske myndigheter.

Siden den gang har den amerikanske banken Raine håndtert salgsprosessen som nå ser ut til å nærme seg slutten. Fredag ble det kjent at industrimilliardæren Jim Ratcliffe har lagt inn et bud på over fire milliarder britiske pund, til tross for at det har vært snakk om en budfrist som gikk ut før påske.

Flere medier melder fredag at det kan være avgjort hvem som får kjøpe London-klubben.

Britiske myndigheter må godkjenne

De siste ukene har det nemlig skilt seg ut tre potensielle kjøpere som skal være blant de ledende kandidatene til å få gjennomslag for sine bud:

  • En gruppering ledet av Los Angeles Dodgers-deleier Todd Boehly.
  • En gruppering ledet av Martin Broughton, tidligere styreleder i Liverpool og British Airways. Han har også med seg Formel 1-stjernen Lewis Hamilton og tennisesset Serena Williams på laget.
  • En gruppering ledet av Stephen Pagliuca, som også er deleier i Serie A-klubben Atalanta og NBA-klubben Boston Celtics.

Fredag skriver Wall Street Journal at grupperingen ledet av Boehly nå skal innlede «eksklusive samtaler», og viser til kilder med kjennskap til saken. De andre budgiverne er blitt informert om utviklingen fredag, skriver avisen.

Britiske The Guardian har også lignende opplysninger. Kilder med kjennskap til prosessen sier til avisen at Boehly-grupperingen er ventet å bli utpekt som den «foretrukne budgiveren» i konkurranse med Broughton og Pagliuca. Ifølge kildene er det usikkert om Ratcliffes bud kom tidsnok.

Guardian skriver videre at Broughton og Pagliuca har fått beskjed om at de er ute av løpet. Nettstedet The Athletic skriver fredag at Boehly-grupperingens totale bud er på over fire milliarder britiske pund. Selv om Los Angeles Dodgers-deleieren blir ansett som den foretrukne budgiveren understrekes det at det ikke ennå foreligger en eksklusiv avtale.

Todd Boehly er nå ansett som favoritt til å få kjøpe Chelsea, ifølge amerikanske og britiske medier. Boehly har ifølge Forbes en formue på rundt 4,5 mrd. dollar.
Todd Boehly er nå ansett som favoritt til å få kjøpe Chelsea, ifølge amerikanske og britiske medier. Boehly har ifølge Forbes en formue på rundt 4,5 mrd. dollar. (Foto: Patrick T. Fallon/AFP/NTB)

Salget, uansett hvem som kommer seirende ut av budrunden, må godkjennes av britiske myndigheter og det understrekes at det ikke er noen garanti for at partene blir enige.

Raine har tidligere verdsatt Chelsea til om lag 2,5 milliarder britiske pund, tilsvarende om lag 30 milliarder norske kroner.

Samtidig har en fjerde budgiver kastet seg på i kampen i tolvte time.

Blant Storbritannias rikeste

Fredag ettermiddag kunne den britiske avisen The Times nemlig avsløre at industrimilliardæren Jim Ratcliffe har kommet med et bud i siste liten, et bud som lyder over fire milliarder pund, eller nesten 50 milliarder norske kroner.

Ifølge avisens opplysninger ble budet lagt inn fredag, etter at Ratcliffe var i samtaler med Chelsea-styreleder Bruce Buck torsdag kveld.

Chelsea er i ferd med å bli solgt etter 19 år med Roman Abramovitsj som eier. Nå har den britiske milliardæren Sir Jim Ratcliffe kastet seg på i tolvte time.
Chelsea er i ferd med å bli solgt etter 19 år med Roman Abramovitsj som eier. Nå har den britiske milliardæren Sir Jim Ratcliffe kastet seg på i tolvte time. (Foto: Valery Hache/AFP/NTB)

Ratcliffe er i tillegg til å være grunnlegger og toppsjef i Ineos, også største eier og styreleder i kjemikalieselskapet som er basert i London. Ifølge Forbes er briten god for over 15 milliarder dollar. Han flyttet til Monaco i 2020.

– Vi er det eneste helbritiske budet, og vårt mål er å skape en klubb som står i stil med byens status, slik som Real Madrid, Barcelona og Bayern München. Vi har ikke noe mål om å tjene penger på dette, det gjør vi på andre måter, sier Ratcliffe til The Times.

Ratcliffe eier fra før de europeiske klubbene Nice i Frankrike og Lausanne i Sveits. Han eier også sykkellaget Team Ineos Grenadiers. Ineos-eieren sier han har lovet 1,75 milliarder pund i investeringer i Chelsea over de neste ti årene, penger som skal brukes på utbedringer av hjemmebanen Stamford Bridge, forsterkninger av laget og forbedring av klubbens infrastruktur.

Fullføres trolig i mai

Sent i forrige uke skrev nyhetsbyrået AFP at salgsprosessen trolig fullføres i mai, etter flere måneder med spekulasjoner. Det vil også bety slutten på en æra for de blåkledde fra London, som under Abramovitsj eierskap har etablert seg som en av de beste klubbene i verden.

Russeren var den første utenlandske eieren som pøste milliardbeløp inn i en engelsk toppklubb, og fikk nærmest umiddelbart suksess etter å ha hyret den fremadstormende portugiseren José Mourinho som manager.

Chelsea har under Abramovitsj' styre utviklet seg til å bli en av verdens fremste fotballklubber, og er regjerende mester i Champions League, fotballens mest prestisjefulle klubbturnering. Samtidig har han hele veien vært en kontroversiell eier, på grunn av spørsmål om måten han skaffet seg rikdommen sin, og hans nære bånd til Vladimir Putin.

Ifølge The Guardian har Abramovitsj kraftig avvist alle rapporter om at han har nære bånd til Putin og Russland, og at han har gjort noe som gjør at sanksjoner kan innføres mot ham.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.