FN har i mange år advart om at verden risikerer vannkrise.

Overforbruk av vann kan gjøre områder i USA, Kina, India og Midtøsten ubeboelige, ifølge den årlige FN-rapporten World Water Development.

Over to milliarder mennesker bor i dag i land som opplever store problemer med vannforsyningen, og rundt fire milliarder mennesker opplever alvorlig vannknapphet i minst én måned i året. Stressnivået vil fortsette å øke etter hvert som etterspørselen etter vann vokser og virkningen av klimaendringer intensiveres, heter det i 2019-utgaven av rapporten.

I Indias 6. største by Chennai med over 4,6 millioner innbyggere er vannmangelen nå akutt. Årsaken er en nasjonal hetebølge i India med inntørkede sjøer og tomme reservoarer som resultat, skriver CNN. I tillegg øker vannkrisen på grunn av mange års overforbruk av grunnvann.

– Nettopp begynt

Alle de fire reservoarene som har forsynt Chennai med mesteparten av byens drikkevann er nå tørket fullstendig inn, skriver The Guardian.

– Ødeleggelsene har nettopp begynt. Hvis regnet svikter oss i år også, er vi fullstendig tilintetgjort, sier en offisiell talsperson til BBC.

Ifølge nyhetsbyrået AP er flere millioner mennesker i delstaten Tamil Nadu og delstatshovedstaden Chennai avhengig av vann som kjøres inn til byen i store tankbiler. Men etterspørselen er nå så stor at stadig flere må vente i dagevis på vannleveransene. Mange må klare seg med så lite vann at det ikke er en vanndråpe til overs til kroppsvask eller klesvask.

Indiske medier har rapportert om slumbeboere i Chennai som har forlatt sine hjem i desperasjon, og oppsøkt jernbanestasjoner og kjøpesentre i håp om å finne fungerende toaletter og drikkevann, ifølge The Guardian.

Storbyer tom for grunnvann neste år

Situasjonen har også ført til sammenstøt mellom innbyggerne i byen, skriver BBC. Forrige uke ble blant annet en mann arrestert etter å ha knivstukket sin nabo i en kamp om vanndeling i nabolaget.

I tillegg har private selskaper bedt ansatte om å jobbe hjemmefra og flere restauranter stenger tidlig eller stopper lunsjservering.

Flere hundre landsbyer i India er allerede overgitt etter den langvarige tørken fordi innbyggerne tvinges til å forlate hjemmene sine i leting etter vann.

I en offentlig rapport utgitt 14. juni heter det at India står overfor den verste vannkrisen i landets historie. Rapporten anslår at 21 større byer vil gå tom for grunnvann innen 2020 og at det haster med en forbedret styring av vannressursene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.