Eiendomsselskapet China Evergrande vil sannsynligvis ikke havne i mislighold på et obligasjonslån med forfall på torsdag. Detaljene i avtalen er ikke kjent, men presset mot det gjeldsrammede selskapet har avtatt det siste døgnet.

Da handelen startet ved Hongkong-børsen torsdag morgen, steg aksjekursen på China Evergrande 30 prosent i løpet av de første minuttene, og var på over tre Hongkong-dollar. Den avsluttet med en oppgang på 17,6 prosent.

– Det virker som at Evergrande-situasjonen er et enkeltstående tilfelle for Kina – et land som har en veldig høy gjeld til å være en fremvoksende økonomi. Misligholdet hos amerikanske selskaper er svært lavt akkurat nå. Men det kan være en bekymring for at dette kan påvirke de globale finansforholdene, sa Fed-sjef Jerome Powell på onsdag.

Frykter spredning

Problemene hos Evergrande har ikke oppstått over natten. Selskapet har ekspandert raskt i mange år over hele Kina. Rundt 1,5 millioner boligenheter, i hovedsak leiligheter, er solgt, men ikke ferdigstilt. Ved over halvparten av eiendomsprosjektene har byggingen stanset.

For syv år siden var Evergrandes forpliktelser oppført til 323 milliarder yuan i regnskapene. Ved utgangen av andre kvartal i år var de på 1992 milliarder yuan (2700 milliarder kroner). Det siste året har børsverdien på selskapet falt med over 93 prosent ved Hongkong-børsen.

– Det er naivt å tro at uroen i markedet ikke har potensial til å ramme indirekte, spesielt for kapital- og obligasjonsmarkedet. Vi må ligge tett på dette, sier konsernsjef Noel Quinn hos den britiske storbanken HSBC, som har en betydelig del av virksomheten i Kina, til Bloomberg.

I intervjuet sier han at det har vært advarsler og signaler fra kinesiske myndigheter lenge om at de ønsker å redusere risikoen fra storselskaper med mye gjeld.

– Ikke et Lehman-øyeblikk

Enkelte har sammenlignet problemene hos Evergrande med da den amerikanske finansinstitusjonen Lehman Brothers gikk konkurs i september 2008. Dette ble i ettertid sett på som utløsende for finanskrisen.

– Dette er ikke et Lehman-øyeblikk. Det er for sensasjonelt. Spørsmålet er om det skjer neste år. Det er viktig å forstå at det er mange verktøy tilgjengelig, sier makroøkonom Xu Sitao hos Deloitte i Kina til New York Times.

– Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

De største bankene og finansinstitusjonene i Kina er statseide, og landet har en type kapitalkontroll som ingen vestlige demokratier har. Kommunistledelsen har tidligere vist at de ved et pennestrøk kan ta beslutninger som er nesten umulige i EU eller USA.

– Ja visst, Evergrande har problemer med kontantstrømmen, men snakket om en systemkrise er å ta for hardt i. La oss bare innse det. Dette er ikke Lehmans, og det er heller ikke LTCM, sier regional analysesjef Robert Carnell hos finansinstitusjonen ING til CNBC.

Long-Term Capital Management (LTCM) var et amerikansk hedgefond som kollapset i 1998, og i sin tur nesten førte til en global finanskrise.

– Dette er ikke et hedgefond med massive belånte posisjoner, eller en bank hvor verdiene faller til null. Dette er et eiendomsselskap som har ganske mye gjeld, påpeker Carnell.

Rammer økonomisk vekst

Om en knapp måned legger Kina frem de økonomiske statistikkene for tredje kvartal. På forsommeren var det ventet at oppgangen fra første halvår ville fortsette i samme tempo. I andre kvartal fikk Kina en økonomisk vekst på 7,9 prosent.

Bank of America nedjusterte på onsdag vekstprognosene for den kinesiske økonomien for 2021 og de neste to årene. For hele 2021 kuttes veksten fra 8,3 prosent til åtte prosent. I 2022 kuttes vekstprognosene fra 6,2 prosent til 5,3 prosent.

Varsellampene blinker for den kinesiske økonomien. Salget av store lastebiler ble nesten halvert i august og personbilsalget har falt de siste fire månedene. Dette skyldes også problemer med å skaffe til veie databrikker til biler.

Myndighetenes kampanjer rettet mot teknologiselskaper, utdannelsesinstitusjoner og oppstartsselskaper de siste månedene, har ført til nervøsitet og usikkerhet. På toppen av dette kommer gjeldsproblemene hos Evergrande, som har dominert i høst.

– Det vil medføre konsekvenser for realøkonomien, da aktiviteten i eiendomssektoren vil falle. Det er fortsatt tidlig, men jeg antar det vil gi en lavere økonomisk vekst på rundt ett prosentpoeng, sier tidligere sentralbankrådgiver, Li Daokui, som er professor i finans ved Tsinghua University, til CNBC.

Han tror at Evergrande vil bli splittet opp i fire selskapsgrupperinger.

– Evergrande slik vi kjenner selskapet nå, vil nok ikke eksistere i fremtiden, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.