Sjefen for Det internasjonale valutafondet (IMF), Christine Lagarde (60), er av en domstol i hjemlandet Frankrike funnet skyldig i uaktsomt å ha betalt ut 404 millioner euro (knapt fire milliarder kroner) til en omstridt finansmann.

Men Lagarde ilegges hverken bot eller må gå i fengsel for lovbruddet hun nå er dømt for.

Fotball-milliardær

Saken skriver seg tilbake til 2008 da Lagarde var fransk finansminister. Hun godkjente da utbetalingen på vel 400 millioner euro til finansmannen Bernard Tapie, ifølge BBC.

Tapie fikk pengene som erstatning etter at det ble meglet frem et forlik med den franske delstatlige storbanken Credit Lyonnaise, som han hadde ligget i en langvarig konflikt med.

Tapie var på denne tiden majoritetseier i det tyske sportsutstyrselskapet Adidas. Da han gikk inn i François Mitterands regjering i 1992 måtte han kvitte seg med brorparten av sine forretningsinteresser av habilitetsgrunner. Credit Lyonnaise sto for det praktiske salget, og alt i 1993 saksøkte Tapie banken for påstått svindel.

Tapie er ellers mest kjent som eier av den franske fotballklubben Olympique Marseille på begynnelsen av 1990-tallet. I 1993, under hans presidenttid, ble klubben første vinner av Champions League. Men alt året etter måtte han trekke seg etter anklager om korrupsjon og kampfiksing, noe han også ble dømt til fengselsstraff for.

Tapie ble i fjor, etter åtte år med juridisk gjørmebryting, dømt til å betale tilbake pengene som Lagarde i sin tid utbetalte til ham.

In absentia

Lagarde var ikke selv til stede da domstolen i Paris dømte henne for tjenesteforsømmelse, men var i Washington, der IMF-hovedkvarteret ligger.

Det var aldri mistanke om at Lagarde hadde beriket seg selv gjennom Tapie-avtalen. Men hun ble likevel dømt for uaktsom omgang med offentlige midler. Selv har Lagarde hele tiden sagt at hun handlet i god tro.

Lagarde overtok som IMF-sjef i 2011 da hennes forgjenger Dominique Strauss-Kahn måtte trekke seg etter en sexskandale.

En annen tidligere IMF-sjef, spanske Rodrigo Rato, er i disse dager i retten for å forsvare seg mot påstander om ulovlig misbruk av penger da han var sjef for den spanske storbanken Bankia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.