Like før klokken syv på lokal tid fredag morgen gikk alarmen i Japan og Sør-Korea. Et nytt missil var skutt opp fra hovedflyplassen i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Befolkningen ble anbefalt å holde seg innendørs.

Med en høyde på 770 kilometer passerte mellomdistanseraketten Hokkaido i Japan før det landet i Stillehavet etter å ha gjennomført en distanse på rundt 3700 kilometer.

– Nord-Koreas gjentagende provokasjoner er helt uakseptable, sa Yoshihide Suga for japanske myndigheter.

Alvorligste geopolitiske trussel

FNs sikkerhetsråd har innkalt til hastemøte på fredag – fire dager etter at det ble innført nye sanksjoner mot regimet. Russland og Kina har sagt at sanksjoner ikke vil ha noen virkning. Nord-Korea har svart med å true Japan og USA med utslettelse.

– En konflikt på den koreanske halvøyen vil ikke bare være forstyrrende for regionen, men kan potensielt føre til tredje verdenskrig på grunn av USAs garantier overfor Japan og Sør-Korea. Dette vil bli en internasjonal konflikt umiddelbart, sier global sjefstrateg Tina Fordham hos den amerikanske finansinstitusjonen Citi til CNBC.

Citi vurderer fortløpende alle scenarioer som kan slå ut på verdens markeder – om det er aksjer, obligasjoner eller råvarer.

– Dette er den største geopolitiske trusselen og vil også bevege markedene, sier hun.

Kombinasjonen av en ny amerikansk president og en nordkoreansk diktator i 30-årene er livsfarlig.

– Ikke bare har Nord-Korea foretatt nye atomprøvesprengninger og missiltester. Donald Trump endrer den amerikanske utenriks- og sikkerhetspolitikken på en måte vi ikke har sett tidligere, sier Fordham.

Hun tør ikke å si hvor stor risikoen for en militær konflikt her.

– Når vi ser på politiske risikoer vurderer vi om dette vil føre til et oljeprissjokk eller et vekstsjokk. Hvis det verste skulle skje i Nord-Korea vil det være begge deler, sier hun.

Farlig våpenkappløp

Nattens missiloppskyting blir sett på som alvorligere enn den forrige i slutten av august. Årsaken er at mellomdistanseraketten fløy høyere og lengre enn tidligere. Det tok 19 minutter fra den avfyrt til den landet i havet øst for Japan, ifølge japanske medier.

Sør-Korea har svart med å foreta en ny militærøvelse og foreta egne prøveoppskytinger av ballistiske missiler langs kysten. President Moon Jae-in har bedt om full beredskap for nye trusler. blant annet biokjemiske angrep.

Det er også økt frykt i Sør-Korea at Nord-Korea er i ferd med å utvikle elektromagnetiske våpen. Disse kan påvirke sivil og militær infrastruktur og settes inn mot kommunikasjonssystemer, datanettverk og kraftstasjoner og lamme den digitale infrastrukturen.

– Som en amerikaner bosatt i Seoul, blir jeg nervøs når jeg vet at missiler ble avfyrt av begge land. Dette er et veldig farlig våpenkappløp, sier stipendiat Jean H. Lee ved Woodrow Wilson International Center for Scholars til CNBC.(Vilkår)

- Det har haglet av skjellsord i denne konflikten
DNs kommentator Eva Grinde oppsummerer konflikten i SAS.
01:51
Publisert: