Investorer fra Kina har ikke mistet troen på London som finanssenter tross brexit. Nok en gang har kineserne satt ny prisrekord i Storbritannia. 

Forrige uke ble det bekreftet at Hong Kong-selskapet Lee Kum Kee Group, gjennom datterselskapet LKK Health Products Group Limited, kjøper skyskraperen 20 Fenchurch Street sentralt i forretningsdistriktet City of London.

Kineserne betaler 1,3 milliarder pund, tilsvarende knapt 13,6 milliarder kroner, for landemerket som går under navnet «Walkie-Talkie» på grunn av det spesielle utseendet. 

Det er ny prisrekord for en enkelt bygning i Storbritannia. Det 34-etasjer store bygget sto ferdig i 2014.

Selgere er de britiske eiendomselskapene Landsec og Canary Wharf Group.

– Vi var ikke i en posisjon der vi ønsket å selge, men ingenting er hellig og dette var en pris som vi måtte selge for, sier Rob Noel, toppsjef i Landsec til The Financial Times.

Det kinesiske selskapet er stor på sauser og tilbehør, og er særlig kjent for en spesiell østerssaus.

Kinesere på handletur

Selskaper fra Kina, inkludert Hong Kong, har aldri kjøpt så mye eiendom i London som nå.

Oppkjøpet av «Walkie-Talkie» kommer like etter at det kinesiske selskapet CC Land i mai kjøpte den 48-etasjer høye skyskraperen «Cheesegrater», eller Leadenhall Building, i mai for 1,15 milliarder pund.

«The Cheesegrater» – «Rivjernet» – ble kjøpt av kinesere i mai i år.
«The Cheesegrater» – «Rivjernet» – ble kjøpt av kinesere i mai i år. (Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/NTB Scanpix)

I første halvår 2017, altså før «Walkie-Talkie», kjøpte kinesiske selskaper eiendom bare i City of London for 2,3 milliarder pund. I tillegg kommer eiendom i West End for 1,2 milliarder pund.

Kinesiske interesser er også ute etter landemerket «The Gherkin» – «sylteagurken» – Londons mest ikoniske skyskraper.
Kinesiske interesser er også ute etter landemerket «The Gherkin» – «sylteagurken» – Londons mest ikoniske skyskraper. (Foto: Stefan Wermuth/Reuters/NTB Scanpix)

Kinesiske selskaper har også i over ett år forsøkt å få kloen i den 41-etasjer høye og ikoniske skyskraperen «The Gherkin» – «sylteagurken» – sentralt i City. Lee Kum Kee Group tok tidligere i år kontakt med eierne, men et salg lar foreløpig vente på seg.

«The Gherkin» er kanskje den mest kjente bygningen i Londons forretningsdistrikt. Da den sto ferdig i 2004 var det den første skyskraperen i London på 25 år, og den ble raskt et symbol på London som forretningsby.

Problemer i høyden

Kina bygger desidert flest skyskrapere, og ligger langt foran asiatiske rivaler og høydeglade emirater i Gulfen.

Av 128 skyskrapere over 200 meter høye som ble ferdigstilt i fjor ligger 70 prosent i Kina, ifølge CNN.

Den tidligere lille fiskerlandsbyen Shenzhen er verdens skyskraperhovedstad. Byen kalles verdens it-metropol og er Kinas kanskje viktigste vekstmaskin. 
Den tidligere lille fiskerlandsbyen Shenzhen er verdens skyskraperhovedstad. Byen kalles verdens it-metropol og er Kinas kanskje viktigste vekstmaskin.  (Foto: Jørgen Lohne/Aftenposten/NTB Scanpix)

11 av disse ble bygget i Shenzhen, like ved Hong Kong, noe som gjør den tidligere fiskelandsbyen til verdens skyskraperhovedstad. Det ble faktisk bygget flere skyskrapere bare i Shenzhen enn totalt i USA i fjor.

Kinesiske Chongqing og Guangzhou, og sørkoreanske Goyang, på delt annenplass bygget hver seks nye skyskrapere i 2016, ifølge The Council on Tall Buildings and Urban Habitat.

Hverken i Shenzhen eller andre kinesiske storbyer er det noen tegn til at kampen om å bygge størst og høyest skal gi seg. 

Dette bekymrer investorer og analytikere som frykter både bobletendenser i den kinesiske økonomien og overkapasitet på kontoreiendom.

Eiendomsanalytikere i Colliers International opplyser for eksempel at åtte prosent av kontoreiendommene i Beijing sto tomme i 2016, og at det vil stige til 13 prosent i 2019.

Shanghai World Financial Center, eller Jinmao Tower og Shanghai Tower (til høyre).
Shanghai World Financial Center, eller Jinmao Tower og Shanghai Tower (til høyre). (Foto: Johannes Eisele/AFP/NTB Scanpix)

Kinas høyeste bygning, 632 meter høye Shanghai Tower på 127 etasjer, har stort sett stått tom siden den storslagne åpningen i 2015.

– Den største utfordringen Kina nå står overfor er å bygge færre skyskrapere, sier Gu Jianping, en av prosjektets ledende utbyggere, ifølge CNN.(Vilkår)

Kygo på premieren for «Stole the show»
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: