Forklaringen ble lagt ut dagen før Comey skal møte i en høring i det amerikanske Senatet, en høring det er knyttet stor spenning til.

I dokumentet som ble lagt ut på Senatets nettsider onsdag, går Comey inn på en rekke møter og samtaler med presidenten.

Spørsmålet om han ville fortsette som FBI-sjef, skal Comey ha fått under en middag han hadde alene med presidenten. Comey skriver at han synes spørsmålet var merkelig, siden Trump ved to anledninger tidligere hadde sagt at han håpet Comey ville fortsette.

Lojalitetsmiddag

– Instinktene fortalte meg da at en-til-en-situasjonen, og påskuddet om at dette var vår første samtale om jobben min, betydde at middagen til en viss grad var et forsøk på å få meg til å be om min egen jobb og å innlede et slags beskyttende forhold. Det bekymret meg stort, siden FBI tradisjonelt har hatt en uavhengig stilling, skriver Comey.

Comey skal ha svart at han ikke var «til å stole på» i politisk forstand, men at Trump kunne stole på at han fortalte sannheten.

– Jeg trenger lojalitet. Jeg forventer lojalitet, skal Trump ha sagt.

Flynn-etterforskningen

Dagen etter at sikkerhetsrådgiver Michael Flynn måtte gå av for å ha snakket usant om sin kontakt med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak til visepresident Mike Pence, skal Trump ha tatt opp Flynn med Comey.

Han skal da ha oppfordret FBI-sjefen til å legge vekk etterforskningen av Flynn. I en senere telefonsamtale 30. mars skal Trump også ha spurt Comey om hva han kunne gjøre for å dempe uroen rundt Russland-etterforskningen, som Trump beskrev som «en sky» som hindret ham i få gjennom sine politiske mål for landet.

Trump var fortsatt plaget av «skyen» i en ny telefonsamtale 11. april.

– Han sa at «skyen» hindret ham fra å gjøre jobben sin, sier Comey i den skriftlige forklaringen.

Comey skal ha gjentatt at Trump måtte gå via formelle kanaler, slik Det hvite hus alltid har gjort. Trump svarte at det skal han gjøre, og skal ha lagt til:

– Fordi jeg har vært svært lojal overfor deg, svært lojal – vi hadde den tingen, vet du. Jeg svarte ikke og spurte ham ikke hva han mente med «den tingen». Jeg sa bare at måten å gå fram på var at Det hvite hus må kontakte visejustisministeren. Han sa han skulle gjøre det, og dermed endte vår telefonsamtale. Det var siste gang jeg snakket med president Trump, sier Comey i forklaringen.

Må svare

Forklaringen ble publisert av Senatet et døgn før Comey skal lese den opp i etterretningskomiteen. Det skjer etter innkallelse fra komiteens leder, republikaneren Richard Burr, og komitémedlem og demokrat Mark Warner.

Comey lover i sin innledning at han har forsøkt å inkludere all informasjon som vil være relevant for komiteen, men sier at ikke alle detaljer er tatt med.

Det er ventet at Comey vil måtte svare på en rekke kritiske spørsmål, særlig fra dem som støtter Trump.

– Comey må svare på ett enkelt spørsmål om sine samtaler med president Trump: Hvis du var så bekymret, hvorfor handlet du ikke eller varslet Kongressen? heter det i en epost som Den republikanske nasjonalkomiteen har sendt ut til etterretningskomiteens medlemmer i forkant av torsdagens høring.

Demokrater har på sin side beskyldt Trump for å ha sparket Comey i et forsøk på å skrinlegge FBIs gransking.

– Lykke til

Trump ble tirsdag spurt om Comeys kommende forklaring, men var ordknapp og sa bare: «Jeg ønsker ham lykke til».

Justisminister Jeff Sessions ønsker ikke å kommentere en sak som kan være knyttet til pågående granskinger, uttaler Sessions' talsmann Ian Prior.

Det hvite hus ser ut til å ha vært opptatt med å planlegge Trumps gjøremål torsdag i et forsøk på å holde ham unna både fjernsyn og Twitter, selv om en slik strategi ikke alltid har gått etter planen før, skriver nyhetsbyrået AP.

– Presidenten har fullt program torsdag, sier talsmann Sean Spicer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: