Nattens spesialvalg i et valgdistrikt i delstaten Pennsylvania i USA ble en thriller av de sjeldne.

Like før klokken ett lokal tid – klokken seks onsdag morgen norsk tid – lå demokratenes Conor Lamb (33) an til å vinne, men fortsatt ble det fintelt stemmer.

På valgvaken i Pittsburgh erklærte Lamb at han hadde vunnet, men ifølge CNN er det fortsatt er en teoretisk sjanse for at republikanerenes kandidat Rick Saccone (60) kan vinne.

«Vi klarte det»

På scenen under valgvaken klokken 0040 – klokken 0540 norsk tid – ble Lamb kåret til «Congressman elect» og sa:

– Det tok lenger tid enn vi trodde. Men vi klarte det.

Dette området har lenge vært en sikker hjemmebane for republikanerne, men avstanden til demokratene har krympet kraftig de siste ukene. Det er blitt en test på om demokratene kan vinne tilbake velgere over hele USA.

Sjokkvalget vil bli avgjort på målstreken.

Den unge advokaten Lamb har klart å hente inn et stort forsprang til republikaneren Rick Saccone.

På demokratenes valgvake gikk Lamb på scenen mens fintellingen pågikk.

– For fire måneder siden da vi startet denne kampanjen, ble det startet en grasrotbevegelse, sa Lamb, og fortsatte:

– Folk er så lei av kranglingen på tv. Dette skjer når vanlige folk går sammen for å løse hverdagens problemer sammen.

«En blå bølge»

De første prognosene fra tirsdagens valg var ventet klokken 20 lokal tid, men valget ble for jevnt til å kåre en vinner. Resultatene begynte å tikke inn en halvtime senere, og viste først en stor ledelse for Lamb på rundt 60 prosent. Da brøt ville jubelscener ut på valgmøtet.

John Henninger er demokrat og på valgvaken bruker han et bilde på partiets farge:

– Dette viser at det går en blå bølge over landet, sier Henninger til DN.

John Henninger (foran) har ledet en frivillig valggruppe utenfor Pittsburgh. Under valgvaken ble det jubel da de første resultatene viste stor ledelse til Demokratenes Conor Lamb. Fra venstre med flaggene: Judy og Mark Kramer.
John Henninger (foran) har ledet en frivillig valggruppe utenfor Pittsburgh. Under valgvaken ble det jubel da de første resultatene viste stor ledelse til Demokratenes Conor Lamb. Fra venstre med flaggene: Judy og Mark Kramer. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Han er leder for en lokal gruppe med 130 personer av demokrater og uavhengige som har banket på dører utenfor Pittsburgh for å sikre Lamb seieren.

– Dette resultatet viser at folk er engstelige, og de stiller opp for å få tilbake en grad av normalitet i landet, sier Henninger.

Senere på kvelden krympet avstanden i valget inn.

Nærmere klokken 23 lokal tid var over 99 prosent av stemmene talt opp, og Lamb ledet med bare 847 stemmer.

Så meldte ett av områdene i valgdistriktet sør for Pittsburgh – med sterk stilling for republikanerne – overraskende at de ville telle snaut 1200 forhåndsstemmer for hånd.

Dermed ble det umulig å kåre en vinner før midnatt.

Til slutt var det klart, ifølge CNN, at Saccone ville trenge over 70 prosent av de gjenværende stemmene. Da var valget så godt som avgjort.

Håper valget vil smitte

Spesialvalget for ett ledig sete i Representantenes hus i Washington, D.C. har liten reell politisk betydning, fordi republikanerne har et klart flertall i Kongressen.

Ungdommene Thomas Cosentino (18, fra venstre), Jordan Farrell (18), Maria O’Matz (15) under Conor Lambs valgvake.
Ungdommene Thomas Cosentino (18, fra venstre), Jordan Farrell (18), Maria O’Matz (15) under Conor Lambs valgvake.

Men valget viser tydelig at republikanerne taper mange stemmer i forkant av høstens viktige mellomvalg – også i deres kjerneområder. Til høsten skal alle politikerne i Representantenes hus velges på nytt.

Blant deltagerne på valgvaken var førstegangsvelger Thomas Cosentino (18), som har vært aktiv for å samle unge velgere.

– Dette valget har ikke vært det viktigste, men å vise hvordan vi kan svinge makten i hele landet. Dette er en seier for mange unge velgere som vi har klart å få til å stemme, sier Consentino til DN.

Vant i «Trump country»

Valgdistriktet ligger i «rustbeltet» i USA. Området i utkanten av Pittsburgh var viktig for å sikre valgseieren for president Donald Trump for halvannet år siden. Her vant Trump med 20 prosentpoeng over Hillary Clinton og området omtales i de nasjonale mediene som «Trump country».

Conor Lamb hilste på velgere på valgvaken i natt etter seierstalen, men snakket ikke med pressen.
Conor Lamb hilste på velgere på valgvaken i natt etter seierstalen, men snakket ikke med pressen. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

At valget er viktig også for Trump, ble tydelig da han landet med Air Force One på lørdag utenfor Pittsburgh, og holdt valgmøte sammen med Rick Saccone. Derfor er dette et ekstra stort nederlag for presidenten.

Trump har henvendt seg spesielt til velgere innen stål- og kullindustrien. Saccone har også forsøkt å fri til presidentes tilhengere.

– Jeg var Trump før Trump ble Trump, sa Saccone nylig på et valgkampmøte.

Rundt midnatt var Saccone ikke villig til å innse nederlaget.

– Det er ikke over ennå. Vi skal kjempe hele veien inn. Vi gir ikke opp, sa Saccone på tv fra en annen valgvake i området.(Vilkår)

Binde renten? Her er renteekspertenes råd
Hør hvilken erfaring økonomene i DNs rentepanel har med fastrente og hva de mener om å binde renten nå.
01:45
Publisert: