Det var ventet en nedgang ved de kinesiske børsene, men få hadde trodd på et nesten tosifret fall; spådommene lå på rundt fem til seks prosent nedgang – takket være støttetiltak fra den kinesiske sentralbanken.

Shenzhen-indeksen falt med over ni prosent og Shanghai-indeksen var 8,6 prosent lavere i løpet av få minutter. Etter en times handel var nedgangen på vel åtte prosent.

Ved råvarebørsen i Dalian falt prisene på jernmalm og kobber med de maksimalt tillatte nedgangen før handelen ble stanset.

De kinesiske markedene forsøker å gjenåpne etter å ha holdt stengt. Kinesiske fabrikker vil holde stengt i deler av februar. Antall smittede fra det nye coronaviruset (Wuhan-viruset) har økt kraftig de siste dagene. Her fra hovedstaden Beijing.
De kinesiske markedene forsøker å gjenåpne etter å ha holdt stengt. Kinesiske fabrikker vil holde stengt i deler av februar. Antall smittede fra det nye coronaviruset (Wuhan-viruset) har økt kraftig de siste dagene. Her fra hovedstaden Beijing. (Foto: NOEL CELIS/AFP/NTB Scanpix)

Det kinesiske aksjemarkedet er verdens nest største – målt i verdi. Det domineres av småinvestorer. Utenlandske investorer har fått bedre tilgang.

For 12 måneder stod utenlandsk kapital for to prosent av dagsomsetningen. Dette har økt til ti prosent, ifølge National Institute of Financial Research ved Tsinghua University.

Stengt og isolert

Store deler av Kina holder fortsatt stengt, og landet er delvis isolert fra omverdenen. Russland har stengt grensen. Reisende som har vært i Kina de siste to ukene får ikke slippe inn i USA, Vietnam, Singapore, Australia og andre land.

Landenes egne innbyggere får komme hjem, men vil bli satt i karantene i to uker. Over 30 internasjonale flyselskaper har enten kansellert flyvninger til Kina eller begrenset sterkt antall flyvninger.

Kinesiske myndigheter sier de står klar med tiltak. Målet er å unngå full panikk ved finansmarkedene.

Den kinesiske sentralbanken vil tilføre økonomien 1200 milliarder yuan (1590 milliarder kroner) i likviditet på mandag.

«Selv om denne tilføringen av likviditet vil være den største siden 2004 er nettotilførselen på 150 milliarder yuan, ettersom forretningsbanker har forfall på 1050 milliarder yuan på mandag. Det kan hende de må tilføre markedet mer likviditet resten av uken eller via andre tiltak på mellomland sikt», skriver DBS Group Research i en rapport.

– Men vil det være katastrofalt?

Da de kinesiske markedene stengte for nyttår torsdag 23. januar var det bekreftet vel 600 smittede fra det nye coronaviruset. Vel ti dager senere er det over 17000 som er bekreftet smittet i Kina og 360 døde. Under sars-utbruddet i 2003 døde 349 personer i Kina.

– Dette er veldig, veldig smittsomt og det vil nesten helt sikkert bli en pandemi. Men vil det være katastrofalt? Jeg vet ikke, sier doktor Anthony S. Fauci ved National Institute of Allergy and Infectious Disease til New York Times.

Epidemiologiske modeller konkluderer med at over 100.000 sannsynligvis er smittet i Kina. Selv om millionbyen Wuhan er episenteret øker antall smittede raskt i andre kinesiske byer, som ligger et par uker bak. Mange hundre millioner kinesere har vært på reise de siste to ukene.

«Uavhengige, selvstendige utbrudd i storbyer i hele verden kan bli uunngåelig. Smitten overføres før det vises symptomer», konkluderer tre eksperter i et forskningsnotat som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

– En fryktelig måned

Analyseselskapet Capital Economics minner om at det kun er en måned siden de først skrev om viruset, som de mente hadde fellestrekk med sars-utbruddet for 17 år siden.

«Til å begynne med var sars en illustrasjon på hvor ille det kunne bli. Nå virker det som at sars var et best-case scenario», skriver sjeføkonom for Asia, Mark Williams.

«En fryktelig måned», er overskriften fra Capital Economics i månedsoppdateringen fra Kina.

Det kan bli verre. Isoleringen av hele regioner i Kina og stenging av fabrikker er noe Kina ikke gjorde i 2003. Dette gjør at Capital Economics tror konsekvensene for den kinesiske økonomien vil bli langt mer alvorlig nå enn i 2003.

«Våre foreløpige estimater er at den økonomiske veksten i dette kvartalet sannsynligvis vil falle til tre prosent – ned fra vårt estimat på 5,7 prosent», skriver Williams.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.