Verdens helseorganisasjon (WHO) har kommet frem til at hele 15 millioner mennesker har dødd som følge av pandemien. Tallet er mer enn dobbelt så høyt som tidligere anslag på seks millioner mennesker, og er resultatet av mer enn ett års forskning samt analyser fra eksperter over hele verden.

India er uenig

Men på tross av at resultatet av den mest omfattende oversikten over dødeligheten som følge av pandemien har vært klart siden januar, har ikke WHO kunnet offentliggjøre det, ifølge den amerikanske storavisen New York Times.

Årsaken er at India skal ha satt en stopper for dette.

India bestrider beregningen over hvor mange av landets innbyggere som er døde og har forsøkt å hindre at den blir offentlig, ifølge avisen.

Det skal ha vært en omfattende jobb for Verdens helseorganisasjon (WHO) å beregne det totale tallet over antallet døde globalt som følge av koronapandemien: Mer enn en tredjedel av de «ekstra» ni millioner dødsfallene som den nyeste undersøkelsen forteller om anslås å ha funnet sted i India, hvor myndighetene selv hevder at det riktige tallet er 520 000 døde.

India svarer

Ifølge den indiske storavisen The Hindu er India uenig med metoden WHO har brukt for å telle opp dødsfallene i landet.

«Helsedepartementet reagerer på rapporter om at India stopper verdens helseorganisasjons innsats» skriver avisen. Indiske myndigheter svarer på beskyldningene lokalt:

«India har vært i en regelmessig og dyptgående teknisk utveksling med Verdens helseorganisasjon (WHO) i spørsmålet om å samle inn og offentliggjøre dødstallene for COVID-19 i landet, heter det i en uttalelse fra Union Health Ministry gjengitt i avisen.

– Indias grunnleggende innvending har ikke vært med resultatet, uansett hva de måtte ha vært, men snarere metoden som ble tatt i bruk for det samme, sier en talsperson til The Hindu.

Bekymringen gjelder spesifikt hvorvidt man kan bruke den statistiske modellens estimater for et land med geografisk størrelse og befolkning som India, også på mindre land - og omvendt.

–En slik ensartet tilnærming og modeller som gjelder for mindre land som Tunisia er kanskje ikke aktuelt for India med en befolkning på 1,3 milliarder, sier talspersonen til The Hindu.

Uro rundt statistikkene

Myndighetene i India melder at de tar alle nødvendige skritt for å sikre at landet er «godt forberedt» til å møte «utfordringen og trusselen koronapandemien utgjør» heter det i den offisielle informasjonen fra det indiske helsedepartementet.

«Den viktigste faktoren for å forhindre spredning av viruset lokalt er å gi innbyggerne den riktige informasjonen og ta forholdsregler i henhold til rådene utstedt av Helse- og familieverndepartementet», melder de indiske helsemyndighetene på sine offisielle hjemmesider.

Verdens helseorganisasjon mener på sin side at det er India som har hatt verdens høyeste dødstall i forbindelse med pandemien. Det nye tallet inkluderer ifølge New York Times også «indirekte» dødsfall, som omfatter mennesker som ikke har tilgang til helseomsorg for andre plager, på grunn av pandemien.

Den uønskede forsinkelsen rundt kunngjøringen av tallene anses som vesentlig, ifølge avisen, fordi de globale dataene er avgjørende for å forstå hvordan pandemien har utspilt seg og hvilke skritt som kan dempe en lignende krise i fremtiden.

Dette skal ha skapt uro i den normalt stabile verdenen av helsestatistikk.

Blant annet skal enkelte ansatte i organisasjonen nylig ha truet med selv å lekke tallene dersom ikke WHO gikk ut med dem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.