Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over 1,3 prosent idet handelen startet mandag morgen lokal tid. Dette var en fortsettelse av nedgangen på fredag, hvor utviklingen ved Asia-børsene utløste et globalt børsfall. Etter et par timer handel var det en flat utvikling.

Årsaken er at flere land har funnet en ny variant av koronaviruset. Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert omikron som «bekymringsfull» – lik variantene alfa, beta, gamma og delta.

Markedene hater usikkerhet

Nedgangen var mindre enn fryktet. Fremtidsindeksene etter stengetid på fredag tydet på at Nikkei 225-indeksen ville falle med fire prosent.

– Er det en ting markedene hater så er det usikkerhet. Dessverre handler ikke vitenskapen om absolutter, bare veiledning basert på tilgjengelige fakta. Akkurat det er det ikke mye av for tiden. De neste ukene kan bli ruglete, sier analysesjef for Asia hos finansinstitusjonen ING, Robert Carnell, i en kommentar.

Han advarer investorer mot å lytte på uttalelser om at den nye varianten har milde symptomer. Årsaken er mangel på fakta og vitenskaplig informasjon.

– Slike anekdoter har gitt markedet en unnskyldning til å hente seg inn fra det verste scenarioet som ble priset inn på fredag – i et marked med svært tynn handel, sier Carnell i morgenrapporten fra Singapore.

De amerikanske fremtidsindeksene viser at det går mot en børsoppgang ved Wall Street på mandag. S&P 500 og Dow Jones var begge høyere søndag kveld amerikansk tid – et halvt døgn før børsene åpner.

Kryptovalutaene har også tatt seg inn etter å ha falt kraftig. Bitcoin-prisen har steget med over 4500 dollar en bunn på 53.500 dollar på søndag til 58.000 dollar natt til mandag. Dette er fortsatt over 10.000 dollar under toppnoteringen tidligere i november.

Inflasjonsdempende

Fredag var en inneklemt handelsdag i USA på grunn av helligdagen «Thanksgiving».

«Nye tilfeller av omikronvarianten rapporteres fra flere kontinenter nå. Det er en god sannsynlighet for at den allerede finnes i USA. Vi vet fortsatt nesten ingenting om hvorvidt omikron er mer smittefarlig eller dødelig enn andre varianter. Det øker nedsiderisikoen, som allerede var høy på grunn av økt smitte i nordøst og Midtvesten i USA», skriver sjeføkonom for Nord-Amerika hos analyseselskapet Capital Economics, Paul Ashworth, i en ny rapport.

Dette vet vi om den nye koronavirus-varianten: – Den mest muterte hittil
Oppdagelsen av en ny koronavirus-variant i Sør-Afrika, en variant som også har blitt funnet hos to reisende på vei til Hongkong, skaper uro i verdens finansmarkeder. Bloombergs reporter forteller med om hva han vet så langt om den nye virusvarianten på «Bloomberg Daybreak: Europe».
01:29
Publisert:

Ashworth påpeker at det debatteres om hvordan nye koronavarianten kan påvirke inflasjonen hvis utbruddet påvirker tilbudssiden.

«Kollapsen i energiprisene tyder på at i alle fall rent umiddelbart vil dette være sterkt inflasjonsdempende», skriver Ashworth.

Oljeprisen (brent spot) falt fra over 82 dollar natt til torsdag til 72, dollar før helgen. Den har tatt seg opp i asiatisk handel på mandag og ligger på over 75 dollar.

Flere analytikere advarte i helgen om at fredagens kraftige børsfall over store deler av verden hadde kan ha vært en overreaksjon.

«Selv om ingen kan vite alvorlighetsgraden av den nye virusvarianten, virker det som at markedene har tatt overdrevne forholdsregler. La oss vente og se hvordan situasjonen utspiller seg de neste dagene», sier investeringsdirektør G Chokkalingam hos analyseselskapet Equinomics Research til Business Standard.

Avholder hastemøter

WHO skal avholde en spesialsesjon i World Health Assembly, som er det styrende organet med delegater fra de 194 medlemslandene, denne uken. Målet er å bli enige om hvordan de skal håndtere fremtidige pandemier.

–Alle har sett i hvilken grad vi var uorganiserte og feilene som eksisterer i det globale systemet, sier lederen for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, til NPR.

Det er betydelig skepsis til om landene skal klare å bli enige. Direktør Suerie Moon hos Global Health Center i Sveits sier de kommende forhandlingene er en lakmustest for verdens ledere.

– Etter hva som utvilsomt har vært den største felles globale katastrofen siden den annen verdenskrig, er spørsmålet om våre ledere kommer til å vise en brøkdel av ambisjonene og visjonene vi så i 1945, sier hun til NPR.

Storbritannia, som leder formannskapet i G7, har innkalt helseministrene for medlemslandene til et hastemøte for å diskutere spredningen av omikronvarianten. Den er bekreftet i flere europeiske land, blant annet Storbritannia, Tyskland, Italia og Belgia.

«Foreløpige studier tyder på at det kan være økt risiko for reinfeksjon med omikron sammenlignet med andre varianter. Informasjonen er begrenset. Mer informasjon om dette blir tilgjengelig de nærmeste dagene og ukene», skriver WHO i en oppdatering.

Ny vaksine på 100 dager

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) lanserer på mandag en 100-dagers kampanje som tegner opp kartet verden kan bruke for å utvikle vaksiner mot nye sykdommer på 100 dager.

Det tok rekordraske 326 dager å utvikle den første godkjente koronavaksinen i 2020. Dette har inspirert 100-dagersplanen fra institusjonen, som har hovedkontor i Oslo.

– Å ferdigstille en vaksine på 100 dager vil gi verden en mulighet til å nedkjempe den eksistensielle trusselen et fremtidig pandemivirus utgjør. Målet er ambisiøst, men teknologisk mulig å nå. For noen høres det ut som om det er uoverkommelig langt unna, helt til du deler opp problemene du må løse i håndterbare biter og tenker gjennom hver av dem, sier Cepi-direktør Richard Hatchett i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.