Kinesiske myndigheter slår hardt ned på ethvert lite smitteutbrudd i landet. 13 millioner innbyggere i millionbyen Xian har vært isolerte i over to uker, i håp om å få kontroll med smitten. En rekke andre byer er blitt stengt ned de siste dagene etter det er oppdaget smitte.

– Utbruddet i Xian er det alvorligste siden Wuhan ble stengt ned. Dette er en annen type utbrudd enn hva vi har opplevd tidligere, sier Zeng Guang, tidligere sjefepidemiolog ved det kinesiske folkehelseinstituttet, til China Daily.

– Vi er som innsatte

Sammenlignet med andre land er det nesten ikke smitte å finne i Kina. I Xian har antall nye registrerte smittede falt fra 95 på mandag til 35 på onsdag. Storbyen har vært fullstendig nedstengt i over to uker.

Det er innført forbud mot å forlate storbyen Shenzhen uten å kunne fremlegge en negativ koronatest. Dette kommer etter at det er rapportert om to nye smittetilfeller – i en by med 12,6 millioner innbyggere.

Frustrasjonen er stor hos innbyggerne.

– Sikkerhetsvaktene oppfører seg som fengselsvakter, og vi er som innsatte, sier Tom Zhao i Xian til New York Times.

Biolog: Landene som vaksinerer lite er hekkeplasser for variantene
Nye covid-varianter får florere i uvaksinerte land, sier professor Jennifer Rohn ved University College i London. – Vi kan ikke si at vi nærmer oss slutten av pandemien ennå, fordi så mange land har så mange uvaksinerte, forteller Rohn til Bloomberg.
02:32
Publisert:

Myndighetene tviholder på nullsmittestrategien – som et av få land i verden. Det er mangel på mat og medisiner i Xian og andre byer som er underlagt strenge restriksjoner. En høygravid kvinne mistet barnet da hun ikke kunne fremlegge negativ test for å bli innlagt ved et sykehus.

– I dagens Xian kan du sulte i hjel, bli syk og dø, men du kan bare ikke dø av covid-19, skrev en kommentator på sosiale medier, ifølge Washington Post.

Den kinesiske befolkningen er vaksinert med lokalt utviklede vaksiner fra Sinovac og Sinopharma. Disse beskytter ikke mot omikronvarianten, ifølge en studie fra University of Hongkong. Pfizers og Modernas vaksiner er ikke godkjent i Kina.

– Den lavere effektiviteten til de kinesiske vaksinene tyder på at folk flest mangler de nødvendige nøytraliserende antistoffene for å forhindre infeksjon eller alvorlig sykdom, sier virolog Jin Dong-yan ved University of Hongkong til Financial Times.

Forsyningsforstyrrelser

Samsung og Micron, som er verdens to største produsenter av dataminne, har produksjonsanlegg i Xian. Rundt 42 prosent av Samsungs NAND-minne kommer fra Xian-fabrikkene, og 15 prosent av den globale minnekapasiteten. Samsung har justert produksjonen.

Også ved kysten er det ny smitte, blant annet i tekstilfabrikker i Beilun, like ved havnebyen Ningbo. Containerhavnen er den tredje travleste i verden.

Det er lange køer og forsinkelser på grunn av trailersjåfører som må fremlegge negativ test før de slipper inn. Sjåfører som kommer fra andre områder, må belage seg på 14 dagers karantene.

– Det er blitt svært vanskelig å bringe containere inn og ut, sier en kilde til nettstedet Loadstar, som har spesialisert seg på de globale forsyningskjedene.

– Viker ikke

Storbanken ANZ skriver at Kina må foreta vanskelige avveininger i kampen mot covid-19 hvis nullsmittestrategien videreføres.

– Den pågående gjenoppblomstringen av koronaviruset utgjør en stor nedsiderisiko for Kinas økonomi på grunn av nullsmittestrategien, skriver sjeføkonom Raymong Yeung for Kina, hos den australske storbanken ANZ, i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.