Credit Suisse tjene i fjor kun 16 millioner sveitserfranc (146 millioner kroner) på eksponeringen mot fallerte Archegos Capital, ifølge Financial Times.

Det fremstår i dag som en meget dårlig avtale for å ta på seg en risiko som i år gjorde at den sveitsiske storbanken måtte ta et tap på 54 milliarder kroner.

Lån til spekulasjon

Archegos lånte milliardbeløp av Credit Suisse og andre banker for å finansiere spekulasjon i aksjer og andre finansielle instrumenter, særlig innenfor teknologisektoren. Da disse veddemålene gikk galt fikk både Archegos og långiverne store problemer.

Spørsmålet er nå åpnet om hvorfor Credit Suisse tok seg så dårlig betalt for denne risikoen. Credit Suisse skal blant annet ha tatt seg halvparten så godt betalt som Goldman Sachs for den samme risikoeksponeringen, og sistnevnte klarte å kutte tapene til et minimum da korthuset begynte å rase.

Risikostyringen i banken er alt satt under lupen, og hodene har alt rullet. Credit Suisse har alt kvittet seg med sjefene for risikostyring og de to ledende meglersjefene i investeringsbankvirksomheten.

Det er også klart at Oljefondet, som aksjonær, vil stemme for å kaste halve styret i Credit Suisse, etter flere skandaler.

Adjø sekretesse

Den nye toppsjefen i Credit Suisse, Thomas Gottstein, har fått en meget bratt start etter flere skandaler. Men så var det også en skandale som gjorde at Gottstein rykket opp i sjefskontoret for vel et år siden. Forgjengeren Tidjane Thiam måtte gå i vanære etter en pinlig spionasjesak og store økonomiske tap på et par svindelsaker, kinesiske Luckin Coffee og det tyske betalingsformidlingsselskapet Wirecard.

For et par måneder siden landet Greensill-skandalen på Gottsteins bord. Greensill var lenge en yndling i City i London, og fondet satser på såkalt «supply-chain finance», en type såkalt rettferdig finansiering.

Men Greensill-navnet er nå både beryktet og svertet, i hvert fall i finanskretser. Greensill skal blant annet ha samarbeidet tett med den søkkrike indiskbritiske stålfamilien Gupta, der det har kommet frem at det er gitt tvilsomme lån, blant annet til ikke-eksisterende selskaper.

I slutten av februar kom meldingen om at Credit Suisse kutter alle bånd til Greensill og holder tilbake en investering på ti milliarder dollar i fondet. Hvor mye Credit Suisse vil tape er foreløpig ikke kjent.

For sveitsiske banker, som tradisjonelt skatter usynlighet og diskresjon høyt, er dette uvanlig kost. Gottstein gikk før jul ut i et intervju med FT og lovet å starte 2021 med «blanke ark». Dette var før Greensill og Archegos.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.