Gjennom hele helgen satt toppledelsen i Credit Suisse i hovedkvarteret på Paradeplatz i Zürich og ringte rundt til kunder, kreditorer og investorer og forsikret om at alt er tipp topp, ifølge Financial Times (FT).

Alarmen gikk da påslaget på bankens såkalte credit default swaps (CDS) steg kraftig rett før helgen, til nivåer man ikke har sett siden finanskrisen. CDS, eller «kredittapsforsikring», er et finansielt instrument som fungerer som en forsikring der selgeren skal kompensere kjøperen i tilfelle en konkurs. Når prisen på en CDS stiger kraftig tolkes dette som økt konkursfare.

I markedet begynte det derfor raskt å skumle rykter om at man kunne stå overfor et nytt Lehman-øyeblikk. Dette henviser til kollapsen i den amerikanske storbanken Lehman Brothers 15. september 2008, som var med på å utløse finanskrisen i 2008/09.

Styreleder Axel Lehmann i Credit Suisse slipper selvsagt ikke unna at navnet hans bringer assosiasjoner til konkursen i Lehman Brothers i 2008.
Styreleder Axel Lehmann i Credit Suisse slipper selvsagt ikke unna at navnet hans bringer assosiasjoner til konkursen i Lehman Brothers i 2008. (Foto: FABRICE COFFRINI/AFP/NTB)

Det var derfor alle mann til pumpene da bekymrede klienter og kreditorer begynte å ringe banken. Frykten er et såkalt «bank run», en slags markedspsykose der kunder løper etter hverandre og tar ut penger samtidig og kreditorer trekker seg, og som i ytterste konsekvens kan få banken til å havne i likviditetsskvis og gå over ende.

Kilder i banken fremholder til FT at det i helgen også har kommet støttende henvendelser fra ledende investorer.

Aksjen har falt kraftig

Ryktene om problemer i Credit Suisse er ikke tatt helt ut av løse luften, og i hvert fall ikke helt nye. Aksjekursen i banken har falt over 25 prosent den siste måneden. For et år siden lå aksjekursen på over ti sveitserfranc, mens den nå har falt under fire franc.

Toppsjef Ulrich Körner sendte i helgen et memo til ansatte i banken der han forsikrer at banken står støtt:

«Det som bekymrer mange av våre interessenter, inkludert mediene, er fortsatt vår kapitalisering og finansielle styrke. Vår posisjon i så henseende er klar. Credit Suisse har en sterk kapital- og likviditetsposisjon og balanse. Svingninger i aksjekursen endrer ikke dette faktum».

Søndag kveld var Credit Suisse-aksjene opp én prosent i handel utenom børsenes åpningstid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.