Det skriver The Wall Street Journal mandag ettermiddag.

Meglersjefene John Dabbs og Ryan Nelson må gå av som sjefer med umiddelbar virkning, heter det i en melding fra banken. Men de fortsetter å assistere banken i en måneds tid fremover for å bidra til å minimere skadene.

Dette er den siste i rekken av hoder som ruller etter at den sveitsiske storbanken tapte 4,7 milliarder dollar på skandalen i Archegos Capital management. Banken kvittet seg blant annet med sjefene for risikovurdering og investeringsbankvirksomheten.

Dette er også den siste i rekken av kostbare skandaler for Credit Suisse.

Hedgefondskandaler

I slutten av mars meldte både den sveitsiske storbanken Credit Suisse og det japanske meglerhuset Nomura om store tap som følge av at hedgefondet Archegos ble tvunget til å selge flere av sine aksjeposisjoner.

Credit Suisse har opplyst at det venter å tape 900 millioner franc, tilsvarende rundt åtte milliarder norske kroner, i første kvartal. Banken viser til at hedgefondskandalen har påført den et tap på 4,4 milliarder franc. Det tilsvarer rundt 39,8 milliarder kroner.

Ny sjef, nye skandaler

Archegos er nok et tilbakeslag for den nye toppsjefen i Credit Suisse, Thomas Gottstein.

For halvannen måned siden landet Greensill-skandalen på Gottsteins bord. Greensill var lenge en yndling i City i London, og fondet satser på såkalt «supply-chain finance», en type såkalt rettferdig finansiering.

Men Greensill-navnet er nå både beryktet og svertet, i hvert fall i finanskretser. Greensill skal blant annet ha samarbeidet tett med den søkkrike indiskbritiske stålfamilien Gupta, der det har kommet frem at det er gitt tvilsomme lån, blant annet til ikke-eksisterende selskaper.

I slutten av februar kom meldingen om at Credit Suisse kutter alle bånd til Greensill og holder tilbake en investering på ti milliarder dollar i fondet. Hvor mye Credit Suisse vil tape er foreløpig ikke kjent.

Gottstein rykket opp i sjefskontoret for ganske nøyaktig et år siden, da forgjengeren Tidjane Thiam måtte gå i vanære etter en pinlig spionasjesak og store økonomiske tap på et par svindelsaker, kinesiske Luckin Coffee og det tyske betalingsformidlingsselskapet Wirecard.

For sveitsiske banker som skatter usynlighet og diskresjon var dette hard kost, og Gottstein gikk før jul ut i et intervju med FT og lovet å starte 2021 med «blanke ark».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.