For knapt to uker siden overtok Cyril Ramaphosa som president i Sør-Afrika etter skandaliserte Jacob Zuma.

Ramaphosas uttalte mål er å rydde opp i korrupsjonen og maktmisbruket etter Zuma, og gjenoppbygge økonomien og tilliten blant investorene. Klappjakten på enkelte av Zumas medløpere er alt i gang.

– Det er interessant og viktig at Ramaphosa alt nå forsøker å få tak i noen av de mest korrupte folkene rundt Zuma, sier professor Henning Melber på telefon fra nabolandet Namibia.

Tysk-namibiske Melber har fulgt den politiske utviklingen i det sørlige Afrika i mange tiår, og han har i en årrekke vært tilknyttet Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Professor Henning Melber, tysk-namibisk ekspert på Det sørlige Afrika.
Professor Henning Melber, tysk-namibisk ekspert på Det sørlige Afrika.

Akinwumi Adesina, president i Den afrikanske utviklingsbanken (ADB), mener Sør-Afrika nå er på rett vei etter årene med Zuma.

– Vi er begeistret over endringene som nå skjer i Sør-Afrika, sa Adesina under et kort Oslo-besøk denne uken.

Zumas «skyggeregjering»

Den mektige Gupta-familien ble på mange måter symbolet på nesten ni år med Zuma, en periode Melber og mange med ham beskriver som en perioden med «kapring av staten».

Gupta-familien kom til Sør-Afrika i 1993, ikke lenge etter at apartheid var avskaffet. De slo seg ned i Johannesburg der de etablerte en blomstrende forretning med salg av datamaskiner. De startet også å pleie politiske forbindelser i et land plaget med korrupsjon, og da særlig med kretsen rundt Jacob Zuma.

Da Zuma kom til makten i 2009 satt Guptaene med vinnerloddet, og deres forretningsimperium vokste raskt til blant annet gruvedrift, matvarer og medier. Familien, ledet av de tre brødrene Atul, Ajay og Rajesh, ble raskt av enkelte omtalt som Zumas «skyggeregjering».

President Jacob Zuma (fra venstre), eldstebror Atul Gupta og Noxolo Kieviet, leder for delstaten Eastern Cape under en tilstelning i 2012, da Zuma var på toppen og beskyttet Gupta-familien.
President Jacob Zuma (fra venstre), eldstebror Atul Gupta og Noxolo Kieviet, leder for delstaten Eastern Cape under en tilstelning i 2012, da Zuma var på toppen og beskyttet Gupta-familien. (Foto: Kopano Tlape/NTB Scanpix)

I fjor ble kanskje den største skandalen av alle avslørt da det ble kjent at det britiske pr-selskapet Bell Pottinger på oppdrag fra et selskap kontrollert av Guptaene jobbet med å hisse til rasemotsetninger og opptøyer basert på falske beskyldninger om «hvit monopolkapital». Hensikten skal blant ha vært å ta oppmerksomheten bort fra alle korrupsjonspåstandene rundt Zuma og Guptaene.

Skandalen var nok en spiker i kisten for Zuma, og den førte til at Bell Pottinger i fjor høst rett og slett gikk konkurs på grunn av omdømmetapet.

– Gupta-brødrenes tid var ute den dagen Zuma var ute av presidentkontoret, fastslår Melber.

Brødre på flukt

14. februar var formelt Zumas siste dag som president. Samme morgen gikk spesialstyrker til razzia mot Gupta-familiens enorme bolig i utkanten av Johannesburg, samt en rekke andre eiendommer kontrollert av familien.

Fra razziaen mot Gupta-familiens luksuriøse bolig i Johannesburg 14. februar, samme dag som Jacob Zuma måtte gå av som president.
Fra razziaen mot Gupta-familiens luksuriøse bolig i Johannesburg 14. februar, samme dag som Jacob Zuma måtte gå av som president. (Foto: JAMES OATWAY/Reuters/NTB Scanpix)

Det håndfaste anslaget mot den mektige familien kom som en større overraskelse på de fleste sørafrikanerne enn Zumas avgang, noe som tross alt hadde ligget i kortene i noen måneder.

Etterpå har det gått bratt nedover for Guptaene. Eldstebror Atul Gupta er ifølge myndighetene formelt ettersøkt og på flukt. Men alle de tre brødrene har nå forduftet, og sørafrikanske myndigheter regner med at de tre og mesteparten av storfamilien befinner seg i Dubai, der de har flere eiendommer.

Skatteparadiset De forente arabiske emirater, der Dubai ligger, har ikke utleveringsavtale med Sør-Afrika, eller noen land for den del, og er et populært tilfluktssted for hvitsnippforbrytere fra hele verden.

De indiske brødrene Ajay (fra venstre) og Atul Gupta, her sammen med Duduzane Zuma, direktør i Gupta-selskapet Sahara og sønn av tidligere president Jacob Zuma.
De indiske brødrene Ajay (fra venstre) og Atul Gupta, her sammen med Duduzane Zuma, direktør i Gupta-selskapet Sahara og sønn av tidligere president Jacob Zuma. (Foto: Gallo Images/City Press/Muntu Vilakazi/NTB Scanpix)

Tror pengene er sendt ut

Selv om Guptaene, i hvert fall midlertidig, er utenfor rekkevidde for sørafrikanske myndigheter, mener Melber det viktigste er at saken viser at Ramaphosa tar kampen mot korrupsjon og «statskapring» på alvor.

– Guptaene var en del av Zumas statskapringssystem. Derfor er det viktig at staten nå viser at den går etter disse folkene, uansett om de blir utlevert eller ikke, sier Melber.

Han tror uansett mesteparten av pengene for lengst er sendt ut av landet, og at det er fånyttes å tro på å få pengene tilbake. Gupta-familiens imperium i Sør-Afrika ramler nå raskt sammen. En rekke selskaper er alt slått konkurs eller på vei til skifteretten, mens andre er brakt til retten for ulike lovbrudd.

Den statseide indiske banken Bank of Baroda, som har finansiert mye av Guptaenes virksomhet, har varslet full avvikling av virksomheten i Sør-Afrika. Til og med familiens private jetfly av typen Bombardier er beslaglagt etter et rettslig krav fra den kanadiske banken for import og eksport. Tv-kanalen ANN7 som også ligger under Gupta-sfæren er også i ferd med å gå i svart ettersom lisensen for å sende ikke fornyes.

– Guptaenes politiske makt er eliminert. De står fullstendig åpen for hugg nå. Imperiet kollapser i høy hastighet, sier Ben Theron, sjef for Outa, en organisasjon i Sør-Afrika som jobber mot korrupsjon, til Financial Times.

Etterforskes i USA

Duduzane Zuma, den tidligere presidentens sønn, er også i politiets søkelys på grunn av sine tette forbindelser til Gupta-familien.

Gupta-familien og Zuma har innbitt avvist alle påstander om korrupsjon og maktmisbruk. Zuma selv må i månedene og årene fremover sannsynligvis svare for flere hundre påstander om korrupsjon i landets rettssaler, de fleste saker som ikke har noe med Guptaene å gjøre.

Gupta-familien på sin side har juridiske problemer også i USA. I fjor høst ble det kjent at FBI etterforsker minst to av Gupta-brødrenes nevøer i Texas, som er amerikanske statsborgere, etter mistanke om ureglementerte pengeoverføringer fra Sør-Afrika, via Dubai, til USA.

Et spørsmål om tillit

Henning Melber forklarer at selv om Ramaphosa måtte ha de beste intensjoner i oppvasken etter Zuma, så må han trå forsiktig selv om han alt har sparket mange fra det tidligere regimet.

Zuma-fløyen i ANC er fortsatt sterk, og det er svært mange og mektige som har mye å miste i form av privilegier og makt.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa går på stram line.
Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa går på stram line. (Foto: RODGER BOSCH/AFP/NTB Scanpix)

– Ramaphosa går på stram line og må holde noen av disse nær for å kontrollere dem. Et hovedmål er å holde partiet samlet, og da må han gå frem gradvis, sier Melber.

For å klare dette har Ramaphosa hentet inn en del nøkkelfolk fra regimet før Zuma, da Thabo Mbeki styrte. Nettopp for forankre beslutninger innad i ANCs mange fløyer.

– Ramaphosa tar på mange måter et skritt tilbake, for å kunne gå fremover, sier Melber.

ADB-sjef Adesine velger å se det positive at man i Sør-Afrika tross alt har klart å gjennomføre en fredelig maktoverføring.

Akinwumi Adesina, president i Den afrikanske utviklingsbanken (ADB) er begeistret for utviklingen i Sør-Afrika.
Akinwumi Adesina, president i Den afrikanske utviklingsbanken (ADB) er begeistret for utviklingen i Sør-Afrika. (Foto: Gunnar Lier)

– Historien viser at dette langt fra har vært en selvfølge i Afrika. Sør-Afrika har nå alle forutsetninger til å igjen bli et økonomisk lokomotiv i regionen, sier Adesine.

Melber sier Ramaphosa i stor grad har lykkes med å bygge tillit til næringslivet og utenlandske investorer, noe som er viktig for å styrke økonomien som har slitt tungt de siste årene.

Den tyngste oppgaven blir å bygge tillit i befolkningen, og særlig blant de fattige, der Zuma sto sterkt.

– Ramaphosa har tillit i markedet, men han har ikke tillit sosialt, i fagforeningen og blant de fattige. Spenningen fremover knytter seg til om han klarer dette, sier Melber.(Vilkår)

Slik identifiserer du deg uten å gå i banken
DNB har laget en app som skal identifisere deg sikkert fra sofakroken.
01:45
Publisert: