I disse dager dumper et brev fra de danske skattemyndighetene ned i postkassen til 485.000 innbyggere om at de får ettergitt hele eller deler av gjelden til det offentlige, skriver Danmarks Radio (DR).

Totalt ettergis det gjeld til det offentlige for 5,8 milliarder danske kroner, som betyr i gjennomsnitt 12.000 kroner (over 15.500 norske kroner) på hver.

– Gjeldsmyndighetene har ekstraordinært avskrevet 6147,94 kroner av gjelden din. Det betyr at du ikke lenger skylder beløpet, skriver den danske Gældsstyrelsen ifølge DR i et av de mange brevene som med Folketingets velsignelse sendes ut i disse dager.

Det er særlig personer med lave inntekter, som dagpengemottagere og førtidspensjonister, som får strøket gjelden sin.

Bekymret for signalverdien

Meningene om gjeldsettergivelsen er imidlertid delte.

Direktøren for Gældsstyrelsen, Lars Nordahl, tror ikke ettergivelsen vil få andre til å droppe å betale ubetalte bøter, lisenser, skatt og annen gjeld til det offentlige.

Det er ikke nestlederen for de folkevalgte statsrevisorene, Klaus Frandsen, like sikker på.

– Jeg er bekymret for signalverdien det sender til andre mennesker at man ettergir gjeld. For da kan man tenke at hvis man bare lar være å betale så går det nok, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne gaten i Oslo er det nesten bare funkisboliger
Og alle er tegnet av de samme to arkitektene.
01:41
Publisert: