Den danske regjeringen har besluttet å fjerne alle landets inngripende koronarestriksjoner, opplyste en smilende statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse.

– Om få dager vil Danmark igjen være åpent, sa hun.

Samtidig skal koronaviruset ikke lenger bli regnet som en samfunnskritisk sykdom. Reiserestriksjoner som test og karantene ved innreise til Danmark vil bestå for enkelte.

Takket de vaksinerte

Frederiksen utdyper at hun vet det kan virke paradoksalt å fjerne restriksjonene samtidig som landet har sine høyeste smittetall siden pandemien startet. Men det er fordi de færreste blir alvorlig syke eller innlagt med koronasykdom, at de velger å gjenåpne landet helt igjen.

Frederiksen brukte også anledningen til å takke danskene som har vaksinert seg mot koronaviruset.

– Den høye tilslutningen til vaksineringen viste seg å bli som vi trodde: Vårt supervåpen. Vi er gjennom den kritiske fasen. Vi sier farvel til restriksjoner og velkommen til det livet som vi kjente før korona, sa Frederiksen.

To år siden første tilfelle

Frederiksen sa på pressekonferansen onsdag at det om en måned er to år siden første koronatilfelle ble konstatert i Danmark.

– Er det noe vi vet etter to år, så er det at koronaviruset er uforutsigbart. Og når vi nå utfaser de siste restriksjonene så gjør vi oss samtidig klare til å håndtere eventuelle nye varianter av viruset, sa hun.

Regjeringens klare vurdering er at Danmark står på kanten til en ny og mye bedre situasjon, ifølge Frederiksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.