Da det danske elektrisitetsnettselskapet Radius nylig skulle velge nytt styre kunne alle kundene i selskapet ved hjelp av nummeret på sine strømmålere stemme på en av de 38 styrekandidatene.

Styrevalget i Radius fikk stor oppmerksomhet i Danmark da det samtidig med valget pågikk en opphetet debatt om et mulig salg av selskapet, skriver Danmarks Radio (DR).

Et mulig salg var omstridt ikke minst med bakgrunn i at staten er hovedeier i Radius gjennom sin eierandel på 72 prosent i eierselskapet Ørsted, tidligere Dong Energy. Det har vært stor motstand mot at selskapet kunne ende på private hender, som for eksempel et utenlandsk kapitalfond.

Det mulige salget fikk elkundene til å gå mann av huse for å stemme. Totalt ble det avgitt rundt 17.000 stemmer, mot rundt 2000 stemmer ved forrige valg, skriver danske Policywatch.

Klart flest stemmer fikk Pelle Dragsted, som er næringspolitisk talsperson i det danske partiet Enhedslisten, med 9000 stemmer.

- Lukter stemmejuks og valgsvindel

På annenplass kom imidlertid overraskende den ellers ukjente kandidaten Flemming Strøm med 3500 stemmer, ifølge DR. Strøm er viseadministrerende direktør i boligselskapet KAB. Snart viste det seg at direktøren hadde stemt på seg selv ved å benytte lister med minst 3000 felles strømmålernummer han hadde tilgang til for KABs eiendommer. Ifølge DR hadde han benyttet disse til å stemme på seg selv uten å spørre noen om lov eller opplyse om det.

Fremgangsmåten høstet sterk kritikk. En jussprofessor satt spørsmålstegn ved lovligheten, mens en rekke politikere og styremedlemmer satt spørsmålstegn ved moralen.

En av kandidatene til Radius-styret, Johnny Restrup-Sørensen, som ikke ble valgt inn, var ifølge DR sint:

- Det lukter av stemmejuks og valgsvindel. I virkeligheten synes jeg at man setter hele forbrukerdemokratiet ut av spill. Det er i hvert fall uetisk, sa han da historien ble kjent.

Flemming Strøm fikk i første omgang støtte fra sin arbeidsgiver for sin fremgangsmåte, men etter kraftig kritikk fra mange hold tar KAB nå konsekvensen og har bedt Strøm om å trekke seg fra Radius-styret, noe han også vil gjøre.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.