– Jeg er ekstremt frustrert. Banken må bøtelegges hardt, karrierer må legges i grus, folk må kastes i fengsel.
Det sier Bill Browder. Den tidligere storinvestoren i Russland er nærmest blitt legendarisk for sin kamp mot Putin-regimet etter at hans advokat Sergei Magnitskij døde i fengsel.
Han har selv anmeldt Danske Bank til myndighetene både i Danmark og Estland for hvitvaskingen gjennom bankens filial i Estland. Han sier Borgens avgang ikke er noen seier, og at nordmannen slipper altfor billig unna.
Browder mener Borgens avgang er altfor lite, altfor sent, men er ikke overrasket. Senest på pressekonferansen onsdag understreket Danske Banks styreleder Ole Andersen at Borgen har full tillit, selv om styret støtter Borgens beslutning om å gå av.
Full mistillit
– Granskningsrapporten er full av fellende beviser som viser at ledelsen i banken visste om hvitvaskingen av penger. De ble advart flere ganger, men profitten var så stor at de lot det fortsette, sier Browder.
Han viser til at både han selv og den russiske sentralbanken varslet og meldte om uregelmessighetene hos Danske Bank i Estland, også til danske myndigheter og det danske finanstilsynet, uten at noe ble gjort.
– Gitt danske og estiske myndigheters omgang med denne saken tidligere har jeg ingen tillit til at noe blir gjort, eller at de skyldige noen gang blir straffet, sier Browder.
Han sier det ikke hersker noen tvil om at ingen ville løftet en finger hvis ikke skandalen hadde blitt offentlig kjent.
Kunne vært stoppet
Granskningsrapporten fra de danske advokatene Bruun & Hjejle viser at hvitvaskingen kunne vært stanset allerede i 2007, da Danske Bank overtok virksomheten i Estland fra Sampo Bank. Den gang var ikke Thomas Borgen i toppledelsen i banken.
Den russiske sentralbanken sendte i 2007 et varsel til Danske Bank via det danske Finanstilsynet:
Denne informasjonen pekte mot mulig «skatt- og tollunndragelse» og «kriminell aktivitet i sin reneste form, inklusive hvitvasking», skrev russerne.
Den russiske sentralbanken anslo beløpene til å dreie seg om mange milliarder rubler hver eneste måned. I tillegg til det russiske varselet, hadde også det estiske finanstilsynet kommet med en kritisk tilsynsrapport.
«Danske Bank misset denne første réelle muligheten (til å gjøre noe, red.anm.)», konstaterer granskerne.
Pengene som forsvant
Danske Bank i Estland skal ha hvitvasket enorme summer. Penger Browder og granskningsrapporten slår fast stammet fra kjente kriminelle og forbrytersk virksomhet og korrupsjon i Russland, Ukraina, Aserbajdsjan og andre tidligere sovjetstater. Browder sier mesteparten av disse pengene ble sendt videre til banker særlig i Latvia og også Litauen, og at disse pengene nå sannsynligvis er tapt.
Granskerne anslår i sin rapport pengestrømmer på mer enn 1900 milliarder kroner over ni år inn på konto for russere og andre utlendinger i Estland.
«Absurd»
Danske Bank varslet onsdag at den vil betale 1,5 milliarder danske kroner til en uavhengig stiftelse som skal kjempe mot internasjonal økonomisk kriminalitet, inkludert hvitvasking, i Danmark og Estland. Pengene er et løst anslag på overskuddet fra Estland-filialen.
– Det er helt absurd at banken tror de kan slippe unna kriminalitet med å betale en avlat når de blir avslørt. Vi vil ha etterforskning, dom, strenge bøter og at de ansvarlige stilles til ansvar, sier Browder.
Styreleder Ole Andersen i Danske Bank erkjente onsdag at banken langt fra har levd opp til sitt ansvar, og at problemene har vist seg å være langt større enn ledelsen noensinne hadde trodd. Han bekreftet tidlig at ikke bare filialen i Estland, men også konsernledelsen, kan klandres for skandalen:
– Det har vært en ganske alvorlig svikt i ledelsen, også på konsernnivå, som gjorde at dette ikke ble stoppet, og fikk utvikle seg videre, sa styrelederen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.