Torsdag neste uke sparkes VM i fotball i gang. Oljenasjonene Russland og Saudi-Arabia åpner fotballfesten på Luzhniki Stadium i Moskva. Selv om den russiske økonomien er ventet å ha passe god fart fremover, er de absolutt ikke favoritter i VM.

I hvert fall ikke ifølge Danske Bank.

Spår finale for fremvoksende økonomier

Danske Bank har laget ferske analyser for å spå utfallet av fotball-VM.

«Modellen er fortsatt basert på økonomiske grunnprinsipper og fotballrelaterte variabler, og er blitt simulert over 100.000 ganger», skriver banken, som forsøkte å spå utfallet også i 2010 og 2014.

Analysen bygger på data fra de fem tidligere verdensmesterskap. Danske Banks data forteller dem at det er Brasil som kommer til å stikke av med seieren i år etter 16 år uten finalespill.

«Til tross for nylig rystelse i markedet burde store fremvoksende økonomier som Brasil og Argentina lede veien», skriver Danske Bank.

De gir Brasil en 17 prosent sjanse til å vinne, mens de mener Argentina har 12 prosent sjanse for å vinne.

Forrige gang Brasil vant VM var i 2002. Da slo de Tyskland 2–0 i finalen, der legenden Ronaldo scoret begge målene.

Tror oljeland skuffer

Ifølge Danske Bank vil Danmark og Sverige spille seg videre fra gruppespill, før de taper for henholdsvis Argentina og Brasil i sekstendelsfinalen. De mener det er rundt 2–3 prosent mulighet for at enten Danmark eller Sverige henter trofeet hjem til Skandinavia.

Vertsnasjonen Russland får heller ikke de beste prognosene.

«Selv om oljeprisen har steget mer enn 10 prosent i år, ligger store oljeproduserende land an til å skuffe i VM. Til tross for at vi anslår at Russland går videre fra gruppespill, viser våre modeller bare 10 prosent sjanse for at vertene går til finalen», skriver banken.

De fire resterende Opec-landene vil trolig også gå videre fra gruppespill, men ikke lenger, ifølge banken.

«Kan gi begrenset støtte til Russlands valuta»

– Vi forventer ikke at VM i fotball vil få nevneverdig effekt på økonomien. Det er normalt erfaringen fra tidligere VM. Det kan dog gi begrenset støtte til rubelen, skriver senioranalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank i en kommentar.

Den russiske økonomien er i ferd med å tilpasse seg en ny normal der økonomiske sanksjoner legger en begrensning på den økonomiske utviklingen og særlig investeringsaktiviteten i landet. Landet fortsetter å lette på pengepolitikken etter lav inflasjon de mange siste årene og landets valuta har skilt seg helt fra svingningene i oljeprisen.

Russisk bnp drar nytte av den globale økonomiske veksten og veksten i kinesisk økonomi, mens oljeprisen holder seg langt over hva det føderale budsjettet har lagt til grunn.

Danske Bank anslår et russisk bnp på to prosent i år, 2,1 prosent i 2019 og 2,2 prosent i 2020.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Sommergadgets
Gråbein snakker om de beste dingsene som får deg gjennom sommeren.
02:04
Publisert: