Thomas Borgen og Danske Bank er saksøkt av Foreningen av Aktionærer i Danske Bank, skriver avisen Børsen. Aksjonærgruppen krever erstatning for kurstapet hvitvaskingssaken har medført for foreningens medlemmer.

Søksmålet kommer etter at banken fredag konkluderte med at den ikke er erstatningspliktig. Det bestrider altså aksjonærgruppen, som foreløpig består av vel hundre personer.

Aksjonærgruppen mener det er åpenbart utfra bankens egne opplysninger og rapporten fra Bruun & Hjejle, der hvitvaskingen ble beskrevet, at banken og dens ledelse har et erstatningsansvar.

– Vi kunne unngått en rettssak om ansvaret, hvis de stod ved, og som deres egen rapport illustrerer og konkluderer. Men fredag endte det med en avvisning fra bankens side, sier Christian Ditlev Hindkjær, en av advokatene til aksjonærgruppen til Børsen.

Aksjonærgruppen opplyser at det vurderes fortløpende om søksmålet også skal omfatte styremedlemmene i Danske Bank.

Aksjonærgruppen påpeker at det er et paradoks å saksøke et selskap der de selv er eiere, men at det denne gangen ikke fantes noen annen løsning, og de oppfordrer flere til å slutte seg til søksmålet.

Saksøkerne mener norske Thomas Borgen var helt sentral i hvitvaskingssaken, og at han blant annet ikke tok til følge flere varslingssaker. Borgen var fra 2009 til 2012 ansatt i Danske Banks avdeling for International Banking, før han i 2013 ble toppsjef, og han hadde der ansvaret for aktiviteten i Baltikum, inkludert filialen i Estland som står sentralt i hele skandalen. Borgen måtte ifjor trekke seg fra toppjobben på grunn av denne saken.

Det er varslet flere erstatningssøksmål, også gruppesøksmål, både i Danmark og fra utenlandske aksjonærer.

Danske Bank-aksjen har falt 42 prosent siden mars 2017, da hvitvaskingsskandalen for første gang begynte å bli offentlig kjent. Saksøkerne påpeker at banken da unngikk å gå ut og fortelle markedet hva som egentlig hadde skjedd, noe de mener medfører erstatningsansvar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En million dollar til den som finner denne mannen
Faren ble funnet og drept i 2011.
00:50
Publisert: