USA, Japan og Europa ønsker å bli mindre avhengig av asiatiske databrikkeleverandører – i hovedsak selskaper med fabrikker i Taiwan og Sør-Korea. Kina har kapital og ambisjoner, men er avhengig av patenter og teknologi som tilhører andre land for å vokse seg større.

Det vil ta tid å øke produksjonen og det er en prekær mangel av databrikker, noe som bidrar til inflasjonspress.

Rekordomsetning

For første gang passerte omsetningen fra den globale halvlederindustrien med produksjon av databrikker 550 milliarder dollar i fjor – en vekst på over 26 prosent fra 2020, viser en ny rapport fra interesseforeningen Semiconductor Industry Association (SIA).

– Etterspørselen fra databrikkeproduksjon ventes å øke betydelig i årene som kommer, ettersom databrikker blir mer og mer en viktig del i nåværende og fremtidige teknologiprodukter, sier direktør John Neuffers hos SIA i en uttalelse.

Kina var det største markedet med en samlet omsetning på 192,5 milliarder dollar og en vekst på 27,1 prosent sammenlignet med 2020. Også USA og det europeiske markedet opplevde en tilsvarende vekst. Etterspørselen skjøt fart mot slutten av året.

Den største veksten kom fra analoge halvledere, som benyttes i alt fra biler og datamaskiner til vannkokere og leketøy, med over 33 prosent til 74 milliarder dollar. Det største markedet var dataminne med 153,8 milliarder dollar.

Totalt ble det produsert 1150 milliarder databrikker i løpet av fjoråret. Taiwanske TSMC er verdens største produsent. Under resultatfremleggelsen nylig sa selskapet at de planlegger å investere over 40 milliarder dollar i 2022 – opp fra 30 milliarder dollar i 2021.

Dobling av investeringer

TSMC, sørkoreanske Samsung og amerikanske Intel kontrollerer over 60 prosent av den mest lukrative og viktigste delen av halvledermarkedet. Disse selskapene produserer blant annet dataprosessorer og de mest avanserte komponentene som brukes.

Derfor kan ikke databrikkekrisen løses uten Japan
Japan er lei av PS5-mangelen. Japanske myndighetene finansierer nå en forsterkning av halvlederbransjen for å avhjelpe den globale databrikkemangelen, forteller tech-guru Vlad Savov til Bloombergs Kurumi Mori i Tokyo.
02:43
Publisert:

– Vi ser at kapitalinvesteringene nesten dobles i femårsperioden frem til 2025 sammenlignet med den foregående femårsperioden. Dette skyldes både mer kompliserte produksjonsprosesser, som trenger mer avansert utstyr, og som et svar på databrikkemangelen, sier analytiker Peter Hanbury hos analyseselskapet Bain til CNBC.

Europakommisjonen la i forrige frem lovforslaget «European Chip Act», som skal mer enn doble andelen databrikker som produseres i Europa fra ni prosent til 20 prosent i 2030.

«Stått overfor økt geopolitisk spenning, høy vekst i etterspørselen og mulighet for nye forstyrrelser i forsyningskjeden må Europa få på plass mekanismer for å sikre lederposisjoner og forsyningssikkerheten», heter det fra Europakommisjonens forslag.

– Menneskeheten er teknologiavhengig

USA, Kina og Japan har tilsvarende strategier. Statene stiller opp mer kapital og skattelettelser. TSMC bygger nye fabrikker USA og Japan i samarbeid med lokale selskaper. I Japan er Sony partner. Kina skal bli uavhengig fra amerikanske patenter og bli en teknologistormakt.

Enkelte frykter de skal bli overkapasitet og at prisene på komponenter vil stupe. Det avviser konsulent- og analyseselskapet Gartner.

– Det produseres rett og slett ikke nok databrikker for å tilfredsstille etterspørselen. Menneskeheten er teknologiavhengig. Etterspørselen vil bare fortsette å øke. Faktisk så er jeg skeptisk til om alle disse investeringene er nok, sier analysesjef Glenn O’Donnell til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.