Fjorårets hackerangrep mot personlige datamaskiner, hvor brukere måtte betale løsepenger i bitcoin for å åpne opp lukkede filer, var bare toppen av isberget. Bakmennene fikk inn noen få millioner kroner i løsepenger – kun småpenger sammenlignet med hva datakriminalitet koster.

Som 14 prosent skatt

En ny undersøkelse fra it-sikkerhetsselskapet McAfee, som siden 1980-tallet har utviklet programvare for å beskytte datasystemer mot datavirus, mener at datakriminalitet koster verdensøkonomien nesten 600 milliarder dollar (4700 milliarder kroner) i året.

Siden forrige undersøkelse for tre år siden har datakriminalitet vokst med nesten 100 milliarder dollar (750 milliarder kroner) og har vokst raskere enn verdensøkonomien. Datakriminalitet utgjør 0,8 prosent av den globale verdiskapingen.

– Datakriminalitet er blitt en pandemi, sier McAfees teknologidirektør Ian Yip til CNBC.

En pandemi er et medisinsk begrep på en sykdom, ofte fra et underliggende virus, som rammer svært mange og brer seg ut over et meget stort geografisk område. Det er det samme som en omfattende epidemi.

Enkelte land blir sett på som trygge tilholdssteder for datakriminelle. Nord-Korea, Russland og Iran har spesialister som går etter informasjon og hackere angriper finansielle institusjoner, ifølge McAfee.

«Hvis vi ser på kostnadene fra datakriminalitet mot størrelsen på den globale internettøkonomien, som var på 4200 milliarder dollar i 2016, så kan datakriminalitet bli sett på som en 14 prosent skatt på veksten», skriver McAfee.

Kriminelle med helpdesk

Ifølge datasikkerhetsselskapet er inngangsterskelen svært lav for datakriminelle. Det finnes verktøy på internett som kan lastes og installeres på kort tid.

«Datakriminalitet er nådeløs, fortsetter med uforminsket styrke og det er usannsynlig at det kan stoppes. Til det er det for enkelt, for lukrativt og sjansen for å bli tatt oppfattes som veldig liten», skriver McAfee i rapporten.

Tidligere har det vært vanskelig for datakriminelle å tjene penger på informasjon og data de får tilgang til. Dette er blitt enklere med etablering av svartebørser og oppgjør i digitale valutaer. Selskapet har identifiser 6000 svartebørser hvor det omsettes programvare og stjålet informasjon.

– Datakriminalitet er den eneste kriminelle virksomheten hvor du har en egen helpdesk. Datakriminelle trenger ikke lenger å ha teknologierfaring, sier Yip til CNBC.

Hver dag foretas det rundt 80 milliarder skanninger av farlig programvare som forsøker å finne hull i datasystemer. Det kommer rundt 300.000 nye versjoner av malware – programvare som legger seg på pc-er uten at brukeren er klar over det.(Vilkår)

DNs børskommentator advarer om kursfallet som bør skremme kreditorene i Norwegian
01:47
Publisert: