En seniorprogrammerer i den kinesiske banken Huaxia fant en finurlig måte å ta ut over én million dollar (over 8,5 millioner kroner) i «gratis penger» fra minibanker.

Qin Qisheng (43) oppdaget en feil i bankens kjernesystemer som gjorde at han kunne ta ut penger ved midnatt uten at det ble registrert, skriver South China Morning Post.

Ble ikke utløst varsel

Qin oppdaget systemfeilen i 2016, og i november samme år la han inn noen få skript i banksystemet som gjorde at han kunne teste smutthullet uten å utløse noe varsel.

I over ett år tok han ut kontanter for mellom 5000 og 20.000 yuan (rundt 6300 til 25.200 kroner) fra en testkonto. I januar 2018 hadde han tatt ut tilsvarende over 8,5 millioner kroner uten å fortelle overordnende om hva han drev med.

Pengene ble satt på egen bankkonto, mens noe av beløpet ble investert i aksjemarkedet.

Men i januar i fjor var det slutt på moroa. Den uregelmessige aktiviteten på testkontoen ble oppdaget under en manuell kontroll ved en av bankens filialer.

«Testet sikkerhetssystemet»

Programmereren fortalte da sjefen sin at han bare testet sikkerhetssystemet og at pengene han hadde tatt bare midlertidig sto på hans egen konto til han førte dem tilbake. En forklaring banken «kjøpte» i første omgang etter at han returnerte alle pengene.

Banken rapporterte imidlertid hendelsen til myndighetene, som ikke trodde på forklaringen til Qin Qisheng.

I mars i fjor ble han arrestert, og i desember ble han dømt til ti og et halvt års fengsel. Qin anket da han mente straffen han fikk var altfor streng, men dommen ble opprettholdt av den ankedomstol i januar i år.

Huaxia Bank, som er børsnotert og ble grunnlagt i 1992, har ikke besvart en forespørsel fra South China Morning Post om en kommentar.

En podkast om bløff, bil og børs!

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN-kommentator Terje Erikstad: -Det er ikke nok idioter der ute. Derfor vil kryptogalskapen ta slutt
Men den etterlater seg noe meget spennende.
01:49
Publisert: